Eemshaven verwerkt veel meer vloeibaar gas dan gepland. Armada van lng-schepen op komst

19 okt 2022Nieuws

Europa kende maandenlang tekorten aan gas, de massale import van vloeibaar gemaakt gas (lng) zorgt inmiddels voor verstoppingen in het netwerk. De prijs van gas zakt en raakt woensdag bijna 110 euro per megawattuur aan, tegen nog 350 euro op 26 augustus.

In Spanje, dat meerdere lng-havens kent, waarschuwt Enegas als eigenaar van het nationale energienetwerk voor een bottleneck: er komen vooral uit de Verenigde Staten erg veel schepen vol met lng om het gas allemaal goed de Europese pijpleidingen in te krijgen. Richting november zou het netwerk nog maar beperkt gebruikt kunnen worden door het massale aanbod.

Elders in Europa is sprake van een record aan lng-import. Energi Denmark noemt de toelevering zeer gezond.

In de Eemshaven, waar onder toezicht van Gasunie twee grote platforms zijn afgemeerd voor verwarming van de overzees afgekoelde lng, is de toestroom van het gas voor het Noord-Europese netwerk enorm. De Eemshaven heeft al meer brandstof verwerkt dan was gepland. Richting de Nederlandse kust is nog een armada van lng-schepen op komst.

Vlak bij de Eemshaven in Duitsland wordt een vijftal lng-platforms gereedgemaakt voor nog meer import.

In Rotterdam, bij de gespecialiseerde Gate Terminal, werken ploegen al op volle kracht, en is vrijwel geen kadecapaciteit meer beschikbaar voor het lossen van de lng-schepen en daarna de afvoer in het Nederlandse en Europese gasnetwerk.

Volle bergingen

Het officiële winterstookseizoen is per oktober begonnen, maar het milde weer en een enorme besparingsdrift maakt dat het verbruik afgelopen maanden 25 tot 30 procent is teruggelopen. Nederland wilde, met zicht op het afsluiten door president Poetin van Russisch gas naar Europa, zijn bergingen voor minimaal 80 procent gevuld hebben. Dat is woensdag met een kleine stijging 93 procent vulling geworden. Al is nog steeds onzeker of dit voldoende is voor een zeer strenge winter.

Het kabinet mikt er volgens handelaren op dat in maart een vulling van 30 tot 40 procent resteert, om richting het volgende stookseizoen niet voor verrassingen te komen staan.

Met zoveel aanbod daalt de prijs voorlopig onophoudelijk. Dat is goed nieuws voor consumenten en bedrijven die al maanden alarm slaan omdat ze hun gas- en elektriciteitsrekening niet langer kunnen betalen.

In reactie op de zekerheid dat Nederland voorlopig voldoende gas heeft, en de daling van de groothandelsprijs op de Amsterdamse TTF-beurs, zijn ook tarieven voor energiebedrijven aan consumenten gedaald. Energiereus Eneco verlaagt de tarieven in een maand met 6 procent na maanden van stijgingen. Prijsvechters, die vaak met de dag- of spotprijs werken, volgen in het kielzog.

Prijsplafond

Dat betekent dat Enecoklanten die per 1 november nieuwe tarieven krijgen nu 3,17 euro per kuub gas en 0,79 euro per kilowattuur stroom betalen. Dat is respectievelijk 22 en 5 eurocent minder dan wat klanten in oktober voorgeschoteld kregen. Andere energiebedrijven volgen mogelijk met soortgelijke dalingen.

In Brussel werkt de Europese Unie ondertussen een serie maatregelen uit om tot een prijsplafond te komen. De Europese Commissie probeert vooral het verbruik te reduceren, en heeft lidstaten gevraagd om bedrijven en huishoudens te bewegen vrijwillig 15 procent te laten besparen.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer