Eemshavencentrale staat opnieuw te boek als de grootste vervuiler

30 nov 2018Nieuws

De Eemshavencentrale van RWE wordt deze week opnieuw genoemd als het Nederlandse bedrijf dat de meeste CO2 uitstoot.

 

De kolengestookte centrale voert een ranglijst aan van tien bedrijven die samen goed zijn voor ruim de helft van de industriële CO2-uitstoot in ons land. De Top-10 stoot drie keer meer CO2 uit dan alle Nederlandse huishoudens bij elkaar.

De Nederlandse Emissie Autoriteit stelde de lijst op na vragen van de NOS. De overige bedrijven in de ranglijst zijn Tata Steel in Velsen, chemiepark Chemelot in Geleen, kunstmestfabriek Yara in Terneuzen, de raffinaderij van Shell in Pernis en vier kolengestookte energiecentrales in Amsterdam, Rotterdam en Geertruidenberg.

Klimaatopwarming

Begin dit jaar kwam de Eemshavencentrale ook al uit de bus als megavervuiler. Toen voerde de centrale een CO2-ranglijst aan die was opgesteld door ING. Het broeikasgas CO2 is een van de belangrijkste aanjagers van de klimaatopwarming.

Toch heeft het kabinet geen plannen om de Eemshavencentrale snel te sluiten. Als het aan minister Wiebes ligt gebeurt dat pas in 2030. Vanaf dat jaar geldt in Nederland een wettelijk verbod op elektriciteitsproductie met steenkool.

Moderne centrales

De Eemshavencentrale en twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte behoren tot de modernste ter wereld, zo benadrukt de minister. Ze produceren veel CO2, maar als ze dicht gaan moet Nederland stroom importeren van buitenlandse centrales die nog veel vervuilender zijn. Oudere centrales, zoals de Hemwegcentrale in Amsterdam,  gaan wel eerder dicht.

8000 doden door fijnstof

De ranglijst met de tien grootste CO2-producenten verschijnt bijna gelijktijdig met een alarmerend rapport over de gezondheidsrisico’s van klimaatopwarming.

Volgens artsen en onderzoekers van de academische ziekenhuizen in ons land sterven in Nederland jaarlijks 8000 mensen door de toenemende hoeveelheid fijnstof in de lucht. De toename ontstaat mede door de klimaatopwarming, die steeds vaker leidt tot extreme hitte en droogte.

De onderzoekers roepen op tot maatregelen. ,,We moeten veel duurzamer gaan werken’’, zegt internist Peter Blankestijn van het UMC Utrecht in het Radio 1 Journaal.

Half miljard euro voor maatregelen

Begin deze week werd bekend dat het kabinet een half miljard euro aan meevallers opzij zet om maatregelen te betalen tegen de uitstoot van broeikasgassen.

 

Bron DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer