De Eemsdelta heeft voortaan één belangenorganisatie voor de in die regio gevestigde bedrijven .
De stichting Bedrijfs Belangen Eemshaven (BBE) gaat 35 jaar na zijn oprichting op in de vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE). Dat werd dinsdagmiddag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse haringparty van BBE, gemeente Eemsmond en Groningen Seaports.
Over het samengaan is jarenlang gesproken.
Samenhang
De samenhang tusssen de Eemshaven enerzijds en de haven en het chemiecluster in Defzijl anderzijds maakt het samengaan van beide belangenorganisatiesaties noodzakelijk, zo stelde SBE-voorzitter Cor Zijderveld. Het samenspel tussen beide havengebieden wordt volgens hem in de toekomst alleen maar groter. Met de veelheid aan windenergie die bij de Eemshaven (in de toekomst) aan land komt, zal onder meer waterstof worden geproduceerd voor het chemiecluster in Delfzijl
Zijderveld: ,,De Eemshaven wordt leverancier van grondstoffen voor de chemische industrie. Met de energietransitie komen grote ontwikkelingen op ons af. Dan is het belangrijk dat we in harmonie en met één gezicht de ontwikkelingen tegemoet treden en onze belangen kunnen behartigen.”
Zelfde belangen
,,We werken al jaren goed samen”, zei voorzitter Bastiaan Busz van BBE. ,,We staan voor dezelfde belangen. Dus grote inhoudelijke discssies hebben we nooit. Het enige verschil is dat de SBE groter is dan wij.”
Dat heeft volgens Zijderveld een samengaan van de organisaties enige tijd in de weg gestaan. Anders dan de BBE (zo’n 40 leden) heeft de SBE personeel in dienst. Daardoor is de contributie van die organisatie beduidend hoger dan van de BBE. Voor de BBE-leden die ‘meegaan’ naar de SBE is er daarom een coulanceregeling afgesproken. Volgens Busz speelden ook emoties een rol bij de moeizame pogingen om samen te gaan.
Bron: DvhN.nl