Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

4 sep 2022Nieuws

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG) omzetten naar gasvormig gas. Daarnaast heeft de Golar Igloo opslagruimte voor vloeibaar aardgas. Op dit moment is de Golar Igloo nog niet geladen met LNG. Het schip ligt momenteel in de Wilhelminahaven, aan de noordkade bij de locatie van EemsEnergyTerminal.

Aan de noordzijde van de Wilhelminahaven liggen over enkele dagen twee FSRU’s. Naast de Golar Igloo komt later deze maand de ‘Eemshaven LNG’ binnen. Dit is het voormalige Exmar-ponton, dat een nieuwe naam heeft gekregen. Dit schip kan, net als de Golar Igloo, vloeibaar aardgas omzetten in gasvormig gas. Als EemsEnergyTerminal operationeel is, komt er elke week een zogenoemde LNG-tanker, geladen met vloeibaar aardgas, de Eemshaven binnenvaren. Het eerste LNG-schip wordt ook deze maand verwacht en zal afmeren naast de Golar Igloo.

Aan de noordzijde van de Wilhelminahaven wordt op dit moment hard gewerkt aan de drijvende LNG-terminal van Gasunie. Op deze locatie vindt vanaf medio september de aanlanding van vloeibaar aardgas plaats. Dit alles in verband met de gasleveringszekerheid en een vermindering van de afhankelijkheid van Russisch aardgas. De import van LNG biedt een flexibele bron van aardgas die we voor de winter kunnen inzetten. Dit is één van de maatregelen waardoor Nederland minder afhankelijk is van aardgas uit Rusland.

 

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer