Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

4 sep 2022Nieuws

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG) omzetten naar gasvormig gas. Daarnaast heeft de Golar Igloo opslagruimte voor vloeibaar aardgas. Op dit moment is de Golar Igloo nog niet geladen met LNG. Het schip ligt momenteel in de Wilhelminahaven, aan de noordkade bij de locatie van EemsEnergyTerminal.

Aan de noordzijde van de Wilhelminahaven liggen over enkele dagen twee FSRU’s. Naast de Golar Igloo komt later deze maand de ‘Eemshaven LNG’ binnen. Dit is het voormalige Exmar-ponton, dat een nieuwe naam heeft gekregen. Dit schip kan, net als de Golar Igloo, vloeibaar aardgas omzetten in gasvormig gas. Als EemsEnergyTerminal operationeel is, komt er elke week een zogenoemde LNG-tanker, geladen met vloeibaar aardgas, de Eemshaven binnenvaren. Het eerste LNG-schip wordt ook deze maand verwacht en zal afmeren naast de Golar Igloo.

Aan de noordzijde van de Wilhelminahaven wordt op dit moment hard gewerkt aan de drijvende LNG-terminal van Gasunie. Op deze locatie vindt vanaf medio september de aanlanding van vloeibaar aardgas plaats. Dit alles in verband met de gasleveringszekerheid en een vermindering van de afhankelijkheid van Russisch aardgas. De import van LNG biedt een flexibele bron van aardgas die we voor de winter kunnen inzetten. Dit is één van de maatregelen waardoor Nederland minder afhankelijk is van aardgas uit Rusland.

 

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer