Eind 2017 waterstofbussen tussen Groningen en Delfzijl

5 okt 2016Nieuws

Twee waterstofbussen rijden eind 2017 tussen Groningen en Delfzijl. Ook komt er een proef met een een zelfstandig rijdend minibusje.

Dit staat in de begroting 2017 die dinsdagmiddag werd gepresenteerd. In Delfzijl komt een tankstation die speciaal voor deze bussen, die volgens de reguliere dienstregeling rijden, wordt gebouwd. De provincie wil op termijn twintig van deze milieuvriendelijke bussen inzetten.

Eind 2016

De proef in Groningen is onderdeel van een landelijk experiment met waterstofbussen. De provincie werkt verder samen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz.

AkzoNobel in Delfzijl is er ook bij betrokken. Het bedrijf heeft veel ervaring met waterstof. Hier is ook het tankstation gepland.

Eind dit jaar gaat er een proef met een voertuig die op waterstof rijdt van start. Als dit goed verloopt, dan wordt eind volgend jaar de busverbinding tussen Groningen en de havenstad in gebruik genomen.

Tekort

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) van verkeer en vervoer kampt nog met ‘een tekortje’ voor de bouw van het tankstation bij AkzoNobel, maar heeft goede hoop dat dit wordt opgelost. Er wordt voor een busverbinding gekozen waarbij de chauffeurs zo weinig mogelijk moeten omrijden om bij te tanken.

Gedeputeerde Staten wilden oorspronkelijk dit jaar met de proefbussen rijden, maar er was nog onduidelijkheid of Brussel met een subsidie over de brug zou komen. De speciaal gebouwde bussen worden overgenomen van een Italiaanse busmaatschappij.

Waterstofbussen hebben nauwelijks uitstoot en maken weinig lawaai. Nederlandse ov-bedrijven hebben afgesproken dat er vanaf 2025 geen vervuilende bussen meer rondrijden.

Zelfrijdende bussen

De provincie wil in 2017 ook starten met een proef waarbij een zelfrijdend minibusje tussen het busstation van Bourtange en de vestingstad rijdt. De proef is mede bedoeld om ervaring op te doen met procedures en regelgeving rond deze ‘zelfstandig rijdende’ busjes, die tijdens de rit scherp in de gaten worden gehouden.

Gräper: ,,In 2018 zijn er plannen voor een proef in Scheemda, waarbij een busje tussen het station en het ziekenhuis rijdt.’’

Groningen werkt hierbij nauw samen met de provincies Friesland, Drenthe en de gemeente Ooststellingwerf. De eerste proef met een zelfrijdende minibus die plek biedt aan zes personen startte in september in Ooststellingwerf. De maximumsnelheid is 15 kilometer per uur en tijdens de ritten is er een steward aan boord, die kan ingrijpen als dit nodig is.

De drie provincies willen dé proefregio worden voor zelfrijdend vervoer.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer