‘Einde conflict RWE en Nuon in zicht’

27 apr 2017Nieuws

Er is een oplossing in de maak voor het conflict tussen Innogy Windpower (RWE/Essent) en Nuon over de posities van tientallen windmolens in Eemshaven-West.

Beide energieconcerns praten over een zodanige inrichting van windparken in de Emmapolder ten westen van de Eemhaven dat ze elkaar niet meer in de weg zitten. Bestaande en nieuwe turbines dreigden zo dicht op elkaar te komen dat een aantal windmolens te weinig wind vangt en lagere opbrengsten heeft.

Lange tijd claimden Innogy en Nuon grondposities of het volste recht om hun windplannen uit te voeren. In juridische procedures probeerden ze de concurrent uit de polder te drukken. De provincie verwacht dat beide kemphanen eieren voor hun geld kiezen. Om tijdig aanspraak te kunnen maken op subsidie is een vergunning nodig.

Slag om de arm

,,Het lijkt erop dat ze er samen uit willen komen. Natuurlijk houden we een slag om de arm, maar het einde van het conflict is in zicht. Ik heb goede hoop dat het na lang bakkeleien eindelijk lukt nieuwe windparken te realiseren in Eemshaven-West’’, zegt gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks). Zij verwacht volgende maand uitsluitsel van Innogy en Nuon.

De provincie heeft haast. In de Emmapolder is meer dan 100 megawatt gepland. Het windpark is nodig omdat Groningen in 2020 garant staat voor 855,5 megwatt aan opgesteld vermogen. Als het steggelen om grondposities in Noord-Groningen onverhoopt doorgaat, kan Groningen de windafspraken met het Rijk niet nakomen. Op papier kan het Rijk dan locaties aanwijzen.

Onder druk

In andere delen van de provincie zijn windplannen die mede door allerhande procedures en verzet van inwoners, niet op schema liggen. Homan zei onlangs dat ook de levering van onderdelen voor turbines onder druk staat.

,,Helemaal als de vraag naar windmolens in Nederland voor 2020 een sterke stijging vertoont. Laten we hopen dat de projectontwikkelaars verder kunnen met hun plannen. Het wordt nog een hele toer om het allemaal op tijd voor elkaar te krijgen.’’

Innogy was gisteren niet bereikbaar voor een toelichting op de laatste stand van zaken. Het bedrijf heeft al zeventien windturbines (51 megawatt) in de Emmapolder staan. Onlangs incasseerde Innogy bij het uitkomen van de milieueffectstudie een zware tegenvaller.

Rijk, provincie en gemeenten hebben grote bedenkingen tegen het bouwen van twaalf turbines op de Waddendijk van de Emmapolder. In een milieustudie zijn opmerkingen gemaakt over waterveiligheid, aantasting van het waddengebied en vogelsterfte.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer