‘Einde conflict RWE en Nuon in zicht’

27 apr 2017Nieuws

Er is een oplossing in de maak voor het conflict tussen Innogy Windpower (RWE/Essent) en Nuon over de posities van tientallen windmolens in Eemshaven-West.

Beide energieconcerns praten over een zodanige inrichting van windparken in de Emmapolder ten westen van de Eemhaven dat ze elkaar niet meer in de weg zitten. Bestaande en nieuwe turbines dreigden zo dicht op elkaar te komen dat een aantal windmolens te weinig wind vangt en lagere opbrengsten heeft.

Lange tijd claimden Innogy en Nuon grondposities of het volste recht om hun windplannen uit te voeren. In juridische procedures probeerden ze de concurrent uit de polder te drukken. De provincie verwacht dat beide kemphanen eieren voor hun geld kiezen. Om tijdig aanspraak te kunnen maken op subsidie is een vergunning nodig.

Slag om de arm

,,Het lijkt erop dat ze er samen uit willen komen. Natuurlijk houden we een slag om de arm, maar het einde van het conflict is in zicht. Ik heb goede hoop dat het na lang bakkeleien eindelijk lukt nieuwe windparken te realiseren in Eemshaven-West’’, zegt gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks). Zij verwacht volgende maand uitsluitsel van Innogy en Nuon.

De provincie heeft haast. In de Emmapolder is meer dan 100 megawatt gepland. Het windpark is nodig omdat Groningen in 2020 garant staat voor 855,5 megwatt aan opgesteld vermogen. Als het steggelen om grondposities in Noord-Groningen onverhoopt doorgaat, kan Groningen de windafspraken met het Rijk niet nakomen. Op papier kan het Rijk dan locaties aanwijzen.

Onder druk

In andere delen van de provincie zijn windplannen die mede door allerhande procedures en verzet van inwoners, niet op schema liggen. Homan zei onlangs dat ook de levering van onderdelen voor turbines onder druk staat.

,,Helemaal als de vraag naar windmolens in Nederland voor 2020 een sterke stijging vertoont. Laten we hopen dat de projectontwikkelaars verder kunnen met hun plannen. Het wordt nog een hele toer om het allemaal op tijd voor elkaar te krijgen.’’

Innogy was gisteren niet bereikbaar voor een toelichting op de laatste stand van zaken. Het bedrijf heeft al zeventien windturbines (51 megawatt) in de Emmapolder staan. Onlangs incasseerde Innogy bij het uitkomen van de milieueffectstudie een zware tegenvaller.

Rijk, provincie en gemeenten hebben grote bedenkingen tegen het bouwen van twaalf turbines op de Waddendijk van de Emmapolder. In een milieustudie zijn opmerkingen gemaakt over waterveiligheid, aantasting van het waddengebied en vogelsterfte.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer