EMS Maritime Offshore exploitant nieuwe helihaven in Eemshaven

19 dec 2018Nieuws

EMS Maritime Offshore (EMO), een volle dochter van AG EMS, wordt de exploitant van de nieuw aangelegde helihaven in de Groningse Eemshaven. De ondertekening van de contracten voor langjarige exploitatie vindt vandaag plaats.

Groningen Seaports blijft eigenaar van de aangelegde infrastructuur, die nodig is voor het functioneren van de helihaven. EMO gaat deze helihaven exploiteren en, afhankelijk van de marktontwikkelingen, nog voorzien van enkele benodigde kleine gebouwen. De verwachting is dat rondom de zomer de officiële opening plaatsvindt.  

Infrastructuur
De aangelegde infrastructuur – waaronder een start- en landingsplaats – bevindt zich in het noordwestelijke gedeelte van de Eemshaven, niet ver van de veerdienst naar Borkum.

Het totale terrein beslaat een oppervlakte van ca. 4,5 hectare, waarvan ca. 1,35 ha. luchtvaartterrein is. Naast een landingsplaats voor helikopters bevat het terrein opstelplekken (parkeerplaatsen voor helikopters) en, afhankelijk van de ontwikkelingen, zullen er in de toekomst mogelijk enkele kleine gebouwen verrijzen, zoals een hangar en/of een kantoor/werk/ontvangstruimte ten behoeve van deze (helikopter)operaties.

Noodzaak heliport
Een toenemend aantal bedrijven werkzaam in de offshore (wind)industrie gebruikt Eemshaven als een uitvalsbasis voor hun activiteiten. Bedrijven in deze sector leveren voor lange tijd werkgelegenheid op, omdat niet alleen de bouw van windturbines, maar ook het service en onderhoud vanuit deze uitvalsbasis plaats kan vinden. Voor het vervoer van het personeel en gereedschappen is het, gezien de grote afstanden tot de offshore windparken, naast schepen noodzakelijk om helikopters te gebruiken. Het gaat hier om maximaal 15 retourvluchten per dag.

EMS Maritime Offshore
Het in 2010 opgerichte EMS Maritime Offshore is vooral gespecialiseerd in maritieme dienstverlening. Het zwaartepunt ligt daarbij op speciale schepen voor Service en Crew Transfer. EMO stelt bovendien verkeersregelingsschepen beschikbaar voor offshore-bouwplaatsen. Ook is het bedrijf actief in haven- en opslaglogistiek en havenmanagement in standplaatsen en thuishavens als Eemshaven, Borkum, Emden en Sassnitz. EMO exploiteert in Emden met VENTUSmarine een eigen maritieme centrale voor offshore-projecten. Het bedrijf heeft ongeveer 100 medewerkers in dienst. De AG “EMS”-groep heeft een totaal personeelsbestand van 450 medewerkers en 50 stagiairs.

Voor de keuze en de aanleg van de heliport is een uiterst nauwkeurig traject gevolgd, zowel voor de directe omgeving (bewoners) als voor de flora en fauna (Waddenestuarium). Met de totstandkoming van de heliport verstevigt de Eemshaven haar sterke positie als basis- en servicehaven voor de offshore windindustrie.

 

 

 

 

    

Foto: v.l.n.r.

Sjoerd Peters, accountmanager Groningen Seaports, Cas König CEO Groningen Seaports, Bernard Brons, Geschäftsführer AGEms, Marcel Diekmann, Vorstandassistent AGEms.

 

Foto: Koos Boertjens, Groningen Seaports.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer