Forse banenimpuls dankzij datacenter Google in Eemshaven

4 dec 2016Nieuws

De vlag kan dinsdag uit in de Eemshaven. Minister Henk Kamp van Economische Zaken is aanwezig bij de opening van het megadatacenter van Google, en dat is een opsteker voor de werkgelegenheid in onze provincie.

Op het complex zelf kunnen zo’n tweehonderd technici aan de slag. Indirect helpt het centrum volgens vakbond FNV waarschijnlijk nog enkele honderden mensen aan het werk, bijvoorbeeld voor de schoonmaak.

Honderden mensen werk
Het datacenter, waarvoor Google 600 miljoen euro uittrok, biedt ruimte aan vele duizenden servers van het internetbedrijf. Alleen al de bouw zorgde ervoor dat er afgelopen tijd voor zo’n 1500 mensen werk was op het tientallen voetbalvelden grote terrein.

Met de bouw begon echter ook het gedoe rondom om het prestigieuze project. FNV beklaagde zich erover dat er door uitzender Aelbers onderbetaalde uitzendkrachten uit het buitenland ingezet werden. Daarvoor stapte de bond ook naar de rechter, maar verloor die zaak vervolgens.

‘Niet alleen lokale bevolking’
Google erkent dat de extra werkgelegenheid niet alleen de lokale bevolking ten goede komt. Toch zou meer dan de helft van de bouwvakkers en het uiteindelijke vaste personeel in Nederland zijn geworven.

Inmiddels is een nieuwe affaire aan het licht gekomen. Justitie verdenkt een Nederlandse projectontwikkelaar ervan jaren geleden een directeur van Google te hebben omgekocht om een eerder, kleiner datacenter naar de Eemshaven te halen. Google ontkent dit niet, maar benadrukt dat de affaire niets te maken heeft met het nieuwe datacenter.

Aanwezige infrastructuur
Het Amerikaanse bedrijf zegt dat de Groningse locatie vooral interessant is vanwege de aanwezige infrastructuur. Ook is er makkelijk aan energie te komen. Google gaat gebruikmaken van groene stroom die wordt opgewekt met een nieuw windmolenpark van Eneco in Delfzijl.

Beleidsmakers hopen dat de regio door de komst van Google tevens een interessantere vestigingsplek wordt voor andere bedrijven. Volgens Google heeft ook de gewone Nederlandse internetter nog iets aan het datacenter.

Diensten als Gmail, Maps en YouTube zullen hierdoor een tikkeltje sneller gaan werken in Nederland. Dit verschil is vermoedelijk echter zo klein dat mensen dit amper zullen merken.

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer