Gasunie en Engie willen waterstoffabriek bouwen in het Noorden

19 okt 2018Nieuws

e Gasunie en het Franse bedrijf Engie hebben plannen voor het bouwen van een groene waterstoffabriek in het Noorden. Dat maakten ze donderdag bekend tijdens het congres Wind Meets Gas. Het zou gaan om de grootste waterstoffabriek van Europa, zo meldt het Dagblad van het Noorden vrijdag. 

De fabriek krijgt een zogeheten elektrolyser. Die gebruikt elektriciteit om water te scheiden in zuurstof en waterstof. De nieuwe fabriek zou een vermogen krijgen van 100 megawatt en dat is veel meer dan de grootste Europese fabriek (10 megawatt) die nu al draait. Uiteindelijk zou de nog te bouwen fabriek van Gasunie en Engie een capaciteit moeten krijgen van 100 megawatt, maar daarvoor moet de techniek worden verbeterd. 

Waterstof kan een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie. Zo kan het elektriciteit omzetten in waterstof. Dat is vooral handig op momenten dat het hard waait en er dus een overschot aan elektriciteit is. Waterstof dient als brandstof voor waterstofauto’s. 

De Eemshaven lijkt de perfecte locatie te zijn voor de nieuwe fabriek. Engie er een windmolenpark en ook de stroom van windpark Gemini komt er aan land. Ook is er een aansluiting op een bestaand gasnetwerk dat ook voor waterstof kan worden gebruikt. Volgens beide bedrijven is er echter nog geen keuze gemaakt voor een locatie. 

Met de bouw van de fabriek is een investering van 50 tot 100 miljoen euro gemoeid. 

Bron: gic.nl

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer