Google heeft het plan de omvang van de data-opslag in de Eemshaven minimaal te verdubbelen. De totaalinvestering komt daarmee boven de 1 miljard euro.
Er komen nu nog drie grote datahotels bij op de 45 hectare die het technologieconcern al had aangekocht naast de N33 in de Eemshaven. De aanvragen voor de uitbreiding zijn al ingediend. De indiener van de aanvraag is Greenbox Computing, een dochterbedrijf van Google.
Volgens Google hoeft een aanvraag niet te betekenen dat er ook daadwerkelijk wordt geïnvesteerd. Er wordt vaak met langetermijnplanningen gewerkt, zo zegt een woordvoerder: ,,Er is geen definitief besluit.''
Eerste fase
De eerste fase van de bouw die 23 september 2014 door minister Kamp werd aangekondigd, wordt volgend jaar afgerond. De verwachting is dat in de loop van dit jaar al een deel van de locatie in gebruik wordt genomen. De investering voor die eerste fase bedraagt 600 miljoen euro en er komen 150 tot 170 mensen te werken.
Hoeveel er voor die tweede fase wordt geïnvesteerd is niet bekend. De uitbreiding van datahotels ziet er op een artist impression indrukwekkend uit. De nieuwe centers lijken groter dan die er momenteel gebouwd worden. Volgens een plattegrond zullen er over een afstand van bijna 1 kilometer drie reusachtige panden, ogend als schoenendozen, verrijzen.
Geschikt
De Eemshaven is in principe een heel geschikte locatie voor datacenters. Grote concerns kijken naar wat sinds 2005 de ‘New Orleans-factor' wordt genoemd. De toenmalige overstroming in New Orleans confronteerde grote concerns met het feit dat accommodaties die grote investeringen vergen, wel heel kwetsbaar zijn als ze onder water kunnen komen te staan. De Eemshaven ligt boven NAP (Normaal Amsterdams Peil).
De Eemshaven beschikt bovendien nog eens over grote hoeveelheden stroom door de aanwezige elektriciteitscentrales. Datacenters zijn grote energieslurpers. RWE, Nuon en Electrabel hebben centrales staan in de Eemshaven.
Bron: DvhN.nl