Groene chemie voorbeeld in EU

20 jan 2016Nieuws

De Europese Unie (EU) heeft de provincies Groningen en Drenthe gezamenlijk aangewezen als voorbeeldregio voor de ontwikkeling van de groene chemie.

 

Het is de beloning voor de wijze waarop chemieclusters in Delfzijl (basischemie) en in Emmen (vezel- en polymeertechnologie) werken aan hun verduurzaming.

Ofschoon de aanwijziging beide clusters niet direct subsidie oplevert biedt de nieuwe status volgens gedeputeerde Henk Brink van Drenthe grote voordelen.

"Het is de erkenning vanuit Brussel dat de regio goed bezig is met de vergroeningsslag van haar chemieclusters. Het maakt ons als regio in Brussel zichtbaarder. Daardoor krijgen we gemakkelijker aansluiting bij allerlei initiatieven en subsidieprogramma's", aldus Brink.

Daarnaast, vertelt hij, gaan de provincies deelnemen aan een netwerk van regio's die ook hun chemieclusters klaar maken voor een groene toekomst. 'En netwerken bieden nieuwe contacten, nieuwe inzichten en nieuwe kansen."

Concreet is ook de toegezegde hulp van Brussel in de vorm van onderzoek en advisering. Beide clusters worden doorgelicht op hun ontwikkelingsmogelijkheden, zwakke en sterke punten. Bovendien gaat de EU bekijken hoe 'Delfzijl en 'Emmen' grootschalige investeringen kunnen uitlokken.

Groningen en Drenthe reageerden gezamenlijk op een oproep van Brussel aan Europese regio's om zich te kandideren als voorbeeldgebied. Uit de 28 inzendingen werden de noordelijke provincies met vijf anderen verkozen. De overige voorbeeldregio's zijn Kosice (Slowakijke), Wallonië (België), Schotland (Verenigd Koninkirijk), Andalusië (Spanje) en de Tipperary County Concil (Ierland).

 

Bron: DvhN

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer