Groningen aast op gigafabriek van Tesla

1 dec 2016Nieuws

De provincie Groningen maakt zich sterk voor een gigafabriek van Tesla in de Eemshaven. Het bedrijf wil er accu’s en mogelijk elektrische auto’s produceren.

Het gaat om een fabriek op enkele honderden hectares waar 200 tot 300 mensen aan de slag kunnen. Tesla wil de autoproductie sterk opvoeren en heeft de blik nadrukkelijk gericht op Europa. Het kabinet wil zich inspannen om Tesla te bewegen de fabriek in Nederland te vestigen.

 

Veel ruimte beschikbaar

 Volgens gedeputeerde Patrick Brouns (CDA, Economie) wordt in samenspraak met Tesla hard gewerkt aan een bidbook, een voorstel waarin alle voordelen van vestiging in Groningen worden opgesomd. Gisteravond maakte Brouns in Provinciale Staten bekend dat het pleidooi voor Groningen wordt ondersteund door de Duitse deelstaat Niedersachsen en de Landkreisen in de grensstreek.

,,Dat is niet onbelangrijk. Uitgerekend in de grensstreek is met grote Duitse autofabrieken van Mercedes, Porssche en Volkswagen veel technologische kennis voor handen. We hebben begrepen dat Tesla graag met buitenlandse autoconcerns samenwerkt.’’ Brouns merkt op dat in de eigen regio heel veel ruimte beschikbaar is om de fabriek te bouwen. Met de komst van de Teslafabriek is mogelijk een bedrag gemoeid van 1 tot 1,5 miljard euro.

 

Kapers op de kust

De provincie denkt dat in het Noorden voldoende groene energie beschikbaar is voor de accuproductie in de nieuwe fabriek. Ook zijn er mogelijkheden om met hulp van automotive-opleidingen aan het Alfa College en Noorderpoort voldoende vakpersoneel te leveren.

Groningen is bereid voor de komst van Tesla te putten uit het Regionaal Investeringsfonds (RIG) en het acquisitiefonds van de NOM. Daarnaast wordt gehoopt op een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken.

Ondertussen zijn er kapers op de kust. Na de mededeling van minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) dat het Amerikaanse autoconcern zich in Europa oriënteert, roerden de provincies Brabant en Limburg zich. In Tilburg worden al jaren elektrische auto’s van Tesla geassembleerd. In Born, waar VDL Nedcar is gevestigd, ontwikkelt de auto-industrie zich goed.

Diverse bronnen melden dat er vanuit Noord-Nederland al langer contacten zijn met Tesla. Zoals gebruikelijk verloopt de acquisitie van nieuwe bedrijven via de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) en Groningen Seaports.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer