Groningen Seaports onderzoekt mogelijkheden LNG faciliteit in Eemshaven

14 mrt 2022Nieuws

Groningen Seaports onderzoekt op verzoek van Gasunie de mogelijkheid om op korte termijn een LNG faciliteit te bouwen in de Eemshaven. Reden hiervoor is dat het kabinet maatregelen neemt om de afhankelijkheid van gas uit Rusland zo snel mogelijk af te bouwen en de beschikbaarheid van voldoende gas de komende winter zeker te stellen. Dat schrijven minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil de importcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) in Nederland op korte termijn vergroten. Hiervoor zijn verschillende opties in beeld. Eén van deze mogelijkheden is de inzet van een drijvende LNG faciliteit in de Eemshaven waarmee zo’n 4 miljard m3 gas extra geïmporteerd kan worden. Netwerkbedrijf Gasunie en het ministerie van EZK werken beide opties uit om daarna zo snel mogelijk te kunnen besluiten. Groningen Seaports’ CEO Cas König: “Als energiehaven van Nederland beraden wij ons, net als anderen, op de situatie rondom de energievoorziening in Nederland. Op dit moment onderzoeken wij daarom ook de mogelijkheden voor een LNG faciliteit in de Eemshaven. Wij zijn met de betrokken partijen in gesprek en houden alle opties open”.

Het persbericht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is hier te vinden.

Meer nieuws in deze categorie

Bouw bedrijfsverzamelgebouw Eemshaven van start

Bouw bedrijfsverzamelgebouw Eemshaven van start

Start bouw het 67.000 vierkante meter grote bedrijfsverzamelgebouw van het Zwitserse Necron in de Eemshaven is een feit Aan de Borkumweg in de Eemshaven gaat de Zwitserse projectontwikkelaar, Necron Group AG (‘Necron’) het grondwerk starten voor de bouw van een...

Lees meer