Groningen Seaports, Vopak en Whitehelm openen 25 MW zonnepark in Eemshaven

25 okt 2021Nieuws

Vandaag, maandag 25 oktober, wordt in de provincie Groningen het zonnepark Vopak Solar Park Eemshaven in gebruik genomen. Het nieuwe zonnepark heeft een capaciteit van circa 25 megawatt, wat gelijk staat aan een gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens.

Vopak Solar Park Eemshaven is een joint venture met de partijen Vopak, Groningen Seaports, en fondsen beheerd door Whitehelm Capital, een van ’s werelds meest ervaren onafhankelijke infrastructuurbeheerders.

Het zonnepark is gebouwd op 19 hectare grond rondom Vopak Terminal Eemshaven. Het volledige zonnepark is inmiddels in bedrijf en levert aan het Nederlandse elektriciteitsnet. De groenestroomcertificaten zijn voornamelijk afgenomen door lokale bedrijven binnen Groningen Seaports en door Vopak.

Timo Spaninks, Managing Director bij Vopak: “We zijn zeer blij met deze succesvolle oplevering van het zonnepark. Het markeert voor Vopak het moment waarop we voor onze Nederlandse terminal activiteiten geheel overschakelen op groene stroom. Hiermee dragen we actief bij aan het vergroenen van de logistieke ketens van onze klanten en onze rol in de samenleving – Storing vital products with care.”

Cas König, CEO van Groningen Seaports: “Dit zonnepark is een prachtige samenwerking van betrokken partijen. En door onze deelneming wordt ook het lokale karakter van het project gewaarborgd. Daarnaast zijn wij blij dat bedrijven als Vopak en Whitehelm in ons gebied durven te investeren in duurzame energie, zeker in deze tijden. Lokaal geproduceerde groene energie is van groot belang voor ons om het havengebied duurzamer te maken en daarmee de energietransitie vooruit te helpen. Dit straalt ook af op bedrijven die zich hier willen vestigen, juist vanwege de beschikbaarheid van duurzame energie.”

Wessel Schevernels, Chairman van Vopak Terminal Eemshaven en Senior Investment Director bij Whitehelm: “Whitehelm is verheugd met de succesvolle en veilige oplevering van Vopak Solar Park Eemshaven en is trots om een verdere investering te kunnen doen in de Nederlandse energietransitie. We zijn erg blij dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie-infrastructuur in de Eemshaven en wederom te hebben samengewerkt met onze langdurige partners Vopak en Groningen Seaports.”

Ondanks de coronapandemie is het zonnepark op een succesvolle en veilige manier gebouwd en opgeleverd. Vele partijen hebben hieraan meegewerkt. Zo is het ontwerp en bouwmanagement uitgevoerd door Ekwadraat uit Leeuwarden en heeft EQUANS uit Roden de gehele realisatie uitgevoerd. Daarnaast zijn de gemeente Het Hogeland en de Provincie Groningen nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het project. STEK trad op als juridisch adviseur en Voltiq trad op als financieel adviseur.

 

 

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer