Groningen verslaat Zeeland en krijgt testcentrum voor hyperloop

20 dec 2019Nieuws

Het European Hyperloop Center (EHC) komt in Groningen.

Dat maakte Tim Houter, directeur van Hardt Hyperloop vrijdag in Delft bekend. De beoogde locatie van het EHC is een gebied nabij Meerstad.

Volgens Sacha Lamme van Hardt Hyperloop scoorde Groningen op alle fronten beter dan Zeeland. Er waren drie selectiecriteria: locatie, het ecosysteem in de regio (lees de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool) en de het financiele aanbod dat de provincies deden.

Het testcentrum komt in Groningen in de nabijheid van de stad-Groninger nieuwbouwwijk Meerstad. Het testcentrum kost ongeveer 25 miljoen euro. Iets minder dan de helft daarvan moet betaald worden door de provincie. ,,We gaan samen met de provincie aan het werk om de financiering rond te maken’’, zei Lamme.

Gedeputeerde Joannes de Bat van Zeeland reageert teleurgesteld. ,,Alsof de verkering net uit is.”

In 2022 moet centrum open zijn

Het is de bedoeling dat al komend jaar met de bouw wordt begonnen. Het centrum, dat bestaat uit een onderzoekslaboratorium en een testbaan van 3 kilometer lengte, moet in 2022 operationeel zijn.

Voor het EHC waren aanvankelijk vier provincies in de race. Naast Groningen waren dat Zeeland, Zuid-Holland en Flevoland. De laatste twee provincies vielen in een eerder stadium af.

Wedstrijd Elon Musk

De hyperloop is een initiatief van Hardt Hyperloop. Het bedrijf heeft miljoenen opgehaald om het idee van de hyperloop verder te ontwikkelen. In het testcentrum wordt onder andere bekeken in hoeverre de hyperloop een alternatief kan zijn voor vliegreizen over korte afstand.

In 2017 won Hardt de internationale hyperloopwedstrijd die Elon Musk had uitgeschreven.

Wereldwijde aantrekkingskracht

De voertuigen van de hyperloop verplaatsen zich in lagedrukbuizen, aangevoerd door een elektromagnetisch systeem. Daarbij kunnen duizelingwekkende snelheden tot 1000 kilometer bereikt worden.

Het EHC moet uitgroeien tot het Europese centrum voor hyperlooptechnologie. Hyperlooporganisaties kunnen vanuit de hele wereld naar Groningen komen om hier te testen en verder te ontwikkelen.

Extra werkgelegenheid

Voor Groningen is de komst van EHC een impuls. Onderzoek van bureau Berenschot wees uit dat het centrum een goed vestigingsklimaat creëert voor innovatieve bedrijven.

De verwachting is dat het extra werkgelegenheid oplevert en het Groningse imago van duurzame en vooruitstrevende regio versterkt.

Foto: Zo moet het testcentrum van de Hyperloop er uit gaan zien. Foto: Hardt Hyperloop

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt  naar DelfSail 2024!

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt naar DelfSail 2024!

DelfSail heeft opnieuw een aantal bijzondere tall ships weten vast te leggen. Daaronder Guayas uit Ecuador. Met haar gigantische vlag trekt het schip alle aandacht naar zich toe, in de felle nationale kleuren van Ecuador en met haar de bemanning op de ra’s. Volgens...

Lees meer