Groninger bedrijven bouwen azc in Stad

15 jun 2016Nieuws

Twee Groninger bedrijven gaan het asielzoekerscentrum aan de Energieweg in de stad Groningen bouwen.
Het gaat om Friso Bouwgroep, dat zetelt in Sneek maar vestigingen in Groningen heeft, en ontwikkelaar Rizoem. Ook architect Onix.nl is erbij betrokken.

Normaal gesproken profiteren regionale bedrijven niet van de komst van een asielzoekerscentrum, omdat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dit landelijk moet aanbesteden. Door een nieuwe constructie gebeurt dit in Groningen wel.

 

COA huurt de woningen
De bedrijven huren de grond van de gemeente Groningen en bouwen het asielzoekerscentrum; het COA huurt de woningen.

Het asielzoekerscentrum bestaat uit kubuswoningen voor zeshonderd vluchtelingen. Door te bouwen met losse houten kubussen, kan de grootte van de woningen na verloop van tijd worden aangepast. Ook zijn de woningen helemaal demontabel en verplaatsbaar. Op deze manier is het mogelijk om de woningen ook voor andere doelgroepen beschikbaar te maken.

'Kubussen schakelen'
Dat gebeurt mogelijk na tien jaar, als het huurcontract van het COA afloopt. Wethouder Roeland van der Schaaf: 'Het zijn eenheden die heel geschikt zijn voor bijvoorbeeld sociale woningbouw voor diverse groepen.' Dat kunnen studenten zijn, maar dat hoeft niet. 'Je kan de kubussen schakelen en zo veel grotere eenheden maken.'

Eind dit jaar moet het asielzoekerscentrum er staan. De bedrijven lenen vier miljoen euro van de gemeente om te kunnen bouwen. De gemeente hoopt dat Groninger bedrijven ook het onderhoud en het beheer kunnen doen. Ook daarvoor is dan een constructie nodig, warbij de aanbestedingsregels van het COA worden omzeild.

 

Combinatie azc en statushouders
Wat er precies gaat gebeuren op de tweede aangewezen locatie voor een azc in Groningen is nog onduidelijk. Het terrein aan de Ulgersmaweg is vervuild. Bovendien lijkt de vluchtelingenstroom iets af te nemen. De gemeente overweegt daar nu een combinatie van een asielzoekerscentrum en woningen voor statushouders aan te leggen.

Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

Op donderdag 13 juni  om 08.00 uur vertrekt de Regina Andrea vanaf de drijvende steiger in Delfzijl voor een vaartocht met een aantal doelen: - netwerken met leden (ook van andere lokale businessclubs) - geld inzamelen voor de commissie Social Affairs (vrijwillige...

Lees meer
Subsidie voor Eemshydrogen

Subsidie voor Eemshydrogen

Marinus Tabak, COO EWE, postte zojuist het volgende bericht: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws markeert een...

Lees meer