Groninger bedrijven bouwen azc in Stad

15 jun 2016Nieuws

Twee Groninger bedrijven gaan het asielzoekerscentrum aan de Energieweg in de stad Groningen bouwen.
Het gaat om Friso Bouwgroep, dat zetelt in Sneek maar vestigingen in Groningen heeft, en ontwikkelaar Rizoem. Ook architect Onix.nl is erbij betrokken.

Normaal gesproken profiteren regionale bedrijven niet van de komst van een asielzoekerscentrum, omdat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dit landelijk moet aanbesteden. Door een nieuwe constructie gebeurt dit in Groningen wel.

 

COA huurt de woningen
De bedrijven huren de grond van de gemeente Groningen en bouwen het asielzoekerscentrum; het COA huurt de woningen.

Het asielzoekerscentrum bestaat uit kubuswoningen voor zeshonderd vluchtelingen. Door te bouwen met losse houten kubussen, kan de grootte van de woningen na verloop van tijd worden aangepast. Ook zijn de woningen helemaal demontabel en verplaatsbaar. Op deze manier is het mogelijk om de woningen ook voor andere doelgroepen beschikbaar te maken.

'Kubussen schakelen'
Dat gebeurt mogelijk na tien jaar, als het huurcontract van het COA afloopt. Wethouder Roeland van der Schaaf: 'Het zijn eenheden die heel geschikt zijn voor bijvoorbeeld sociale woningbouw voor diverse groepen.' Dat kunnen studenten zijn, maar dat hoeft niet. 'Je kan de kubussen schakelen en zo veel grotere eenheden maken.'

Eind dit jaar moet het asielzoekerscentrum er staan. De bedrijven lenen vier miljoen euro van de gemeente om te kunnen bouwen. De gemeente hoopt dat Groninger bedrijven ook het onderhoud en het beheer kunnen doen. Ook daarvoor is dan een constructie nodig, warbij de aanbestedingsregels van het COA worden omzeild.

 

Combinatie azc en statushouders
Wat er precies gaat gebeuren op de tweede aangewezen locatie voor een azc in Groningen is nog onduidelijk. Het terrein aan de Ulgersmaweg is vervuild. Bovendien lijkt de vluchtelingenstroom iets af te nemen. De gemeente overweegt daar nu een combinatie van een asielzoekerscentrum en woningen voor statushouders aan te leggen.

Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer