‘Groningse jongeren steeds gemakkelijker aan de slag in grensstreek Duitsland’

30 nov 2016Nieuws

Groningse jongeren uit de Eemsdelta, en ook uit Stad en de rest van de provincie Groningen die hun horizon willen verbreden of kans op werk willen vergroten, kunnen steeds eenvoudiger terecht direct over de grens in Duitsland. Dat meldt de website Eemsdelta.nl Er zijn tal van stageplekken bij Duitse bedrijven, waar ze werkervaring kunnen opdoen en de Duitse taal kunnen leren. Ook zijn er (daarna) mogelijkheden voor betaalde banen. Dat is mede te danken aan het project “Arbeidsmarkt Noord”, een samenwerkingsverband tussen onder meer de provincie Groningen, het Duitse Nedersaksen, gemeenten en onderwijsinstellingen.

Deze organisaties hebben zich ten doel gesteld om te komen tot één grensgebied, waarin het voor jongeren meer dan vroeger voor de hand ligt om ‘over de grens’ aan de slag te gaan voor stage, werk of scholing. Andersom moet het ook voor Duitse jongeren eenvoudiger worden om in Nederland aan de slag te gaan.

‘Het gaat de goede kant op. Er zijn steeds meer Groningse jongeren die bij Duitse bedrijven aan de slag gaan. Deze Duitse bedrijven staan bovendien open voor Nederlandse studenten, omdat zij ook nieuwe ideeën en ervaringen meebrengen’, vertelt Michiel Malewicz (op de foto links). Hij is werkzaam als projectmanager Koepelproject Arbeidsmarkt Noord & adviseur Grensinfopunt bij de Eems Dollard Regio.

Het Grensinfopunt Eems Dollard is het eerste aanspreekpunt in de regio voor iedereen met vragen over het wonen, werken, studeren en ondernemen in de grensstreek. Volgens Michiel begint het streven om het grensgebied Groningen-Duitsland als één gebied te beschouwen, langzaam maar zeker vruchten af te werpen. Al zijn we er nog lang niet.

‘Vroeger, in de middeleeuwen, waren er ook nauwelijks grenzen en was het heel gewoon om vanuit Ost-Friesland in Groningen te werken, en andersom. Daar zouden we weer naar toe moeten, want dat betekent dat jongeren in Groningen niet meer automatisch richting Randstad kijken, maar ook in oostelijke richting. Er zijn in Ost-Friesland echt ontzettend interessante bedrijven waar je prachtige stages kunt volgen met kans op een betaalde baan!’, stelt Michiel.

Naast het streven naar een gezamenlijke arbeidsmarkt, is het ook de bedoeling om een gezamenlijke onderwijsmarkt te creëren. Het moet veel vanzelfsprekender worden om een baan, studie of huis te zoeken in de grensregio. ‘Om die ontwikkeling te bevorderen, hebben we diverse projecten opgezet op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Ook is er een speciaal grensinformatiepunt in Bad Nieuweschans. Dat informatiepunt is echt bedoeld voor iedereen die meer wil weten over studies of stages aan de andere kant van de grens. Al is het wel handig om eerst even op internet te kijken: daar is al veel algemene informatie te vinden. Bij het grensinformatiepunt kun je dan spreken over je persoonlijke situatie en wensen’, zo zegt Michiel.

Waarom?

Wat is er voor Groningse jongeren leuk aan het zoeken van een stageplek of werk in Duitsland?

‘Nou: heel veel! Het geeft extra uitdaging en dynamiek aan je werk om tijdelijk in een ander taalgebied te werken. Het verrijkt je, geeft extra ervaring en het is natuurlijk ook erg goed voor je c.v. !’

Bron: GIC.nl

Meer nieuws in deze categorie