Harm Post verlaat Seaports

19 jan 2017Nieuws

Harm Post kondigt donderdagmiddag op de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports zijn vertrek aan. Na zestien jaar verlaat de succesvolle directeur het havenschap.

Het is nog niet bekend wat Post hierna gaat doen. Hij blijft de komende maanden aan als directeur van Groningen Seaports, want de procedure voor zijn opvolging moet nog worden opgestart.

Harm Post trad op 1 januari 2001 aan als opvolger van Gerrit Koning. Post was tot dan directeur van NoordNed, het noordelijke treinbedrijf van Arriva.

Tegenslagen

Groningen Seaports was toen Post aantrad op sterven na dood. Het imago van de Eemshaven kleefde het havenschap aan, want de meest noordelijke haven van Noord-Nederland wilde maar niet tot ontwikkeling komen. De Eemshaven werd 44 jaar geleden aangelegd om aan te haken bij de internationale ontwikkelingen in de petrochemie. Even later was er een wereldwijde oliecrisis en de Eemshaven leek die tegenslag nooit te boven te komen.

Sinds Post aantrad is er veel veranderd in de Eemshaven en is ook het imago ten volle gekeerd. Waar medewerkers eerder op een verjaardag amper durfden te vertellen dat ze bij Seaports werkten, zijn ze tegenwoordig trots op hun werkgever.

Opgekrabbeld

Tijdens zijn bewind is de haven goed gevuld geraakt. Eerst was er een voorzichtige aanloop met Theo Pouw, Holland Malt en BioValue. Later kwamen daar de elektriciteitscentrales van RWE en Nuon bij. De Eemshaven veranderde vanaf 2007 van een kale vlakte in een immense bouwput. Er werd voor ongeveer 6 miljard geïnvesteerd.

Sinds de crisis in 2008 nam de bedrijvigheid wereldwijd af en de vraag naar energie eveneens. De drie aanwezige centrales hadden de grootste moeite afnemers te vinden. Seaports ging vanaf dat moment op zoek naar grote afnemers, ofwel energieslurpers. Er kwam in elk geval al één groot datacenter van Google.

De laatste jaren was er vanuit bestuurlijke hoek kritiek op Seaports. Dat had vooral met een derivatendeal te maken.

Harm Post wilde niets zeggen over zijn aanstaande afscheid.

Bron: Dvhn

Meer nieuws in deze categorie

Verslag golftoernooi 29 juni 2022

Verslag golftoernooi 29 juni 2022

Op woensdag 29 juni werd op het terrein van Golfclub Duurswold het jaarlijkse Eemsdelta Open Golftoernooi georganiseerd. Het was wederom een prachtige dag, vol met oude en nieuwe contacten en waarbij het weer ons wederom niet in de steek liet. De wedstrijd (gespeeld...

Lees meer
Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Graag nodigen we jou uit om op maandag 27 juni op een unieke locatie in de Eemshaven deel te nemen aan ons evenement ‘Vaart maken met internationalisering’. Op de net geopende Romantika van Holland Norway Lines nemen we jou een middag mee in de wereld van...

Lees meer