Harm Post verlaat Seaports

19 jan 2017Nieuws

Harm Post kondigt donderdagmiddag op de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports zijn vertrek aan. Na zestien jaar verlaat de succesvolle directeur het havenschap.

Het is nog niet bekend wat Post hierna gaat doen. Hij blijft de komende maanden aan als directeur van Groningen Seaports, want de procedure voor zijn opvolging moet nog worden opgestart.

Harm Post trad op 1 januari 2001 aan als opvolger van Gerrit Koning. Post was tot dan directeur van NoordNed, het noordelijke treinbedrijf van Arriva.

Tegenslagen

Groningen Seaports was toen Post aantrad op sterven na dood. Het imago van de Eemshaven kleefde het havenschap aan, want de meest noordelijke haven van Noord-Nederland wilde maar niet tot ontwikkeling komen. De Eemshaven werd 44 jaar geleden aangelegd om aan te haken bij de internationale ontwikkelingen in de petrochemie. Even later was er een wereldwijde oliecrisis en de Eemshaven leek die tegenslag nooit te boven te komen.

Sinds Post aantrad is er veel veranderd in de Eemshaven en is ook het imago ten volle gekeerd. Waar medewerkers eerder op een verjaardag amper durfden te vertellen dat ze bij Seaports werkten, zijn ze tegenwoordig trots op hun werkgever.

Opgekrabbeld

Tijdens zijn bewind is de haven goed gevuld geraakt. Eerst was er een voorzichtige aanloop met Theo Pouw, Holland Malt en BioValue. Later kwamen daar de elektriciteitscentrales van RWE en Nuon bij. De Eemshaven veranderde vanaf 2007 van een kale vlakte in een immense bouwput. Er werd voor ongeveer 6 miljard geïnvesteerd.

Sinds de crisis in 2008 nam de bedrijvigheid wereldwijd af en de vraag naar energie eveneens. De drie aanwezige centrales hadden de grootste moeite afnemers te vinden. Seaports ging vanaf dat moment op zoek naar grote afnemers, ofwel energieslurpers. Er kwam in elk geval al één groot datacenter van Google.

De laatste jaren was er vanuit bestuurlijke hoek kritiek op Seaports. Dat had vooral met een derivatendeal te maken.

Harm Post wilde niets zeggen over zijn aanstaande afscheid.

Bron: Dvhn

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer