Het onzichtbare bijproduct van ALDEL; een stabieler elektriciteitsnet

11 dec 2019Nieuws

ALDEL is de laatste aluminiumproducent van Nederland. Maar als een van de grootste stroomgebruikers van Nederland heeft ALDEL een bijzonder bijproduct: Vandaag tekent ALDEL het samenwerkingscontract met het Franse ENERGY POOL waarbij de elektrische belasting van ALDEL wordt ingezet ter ondersteuning van de stabiliteit van het elektriciteitsnet. ENERGY POOL is geselecteerd als partner voor de ontwikkeling van de benodigde systemen, voor de ombouw van de installaties en de invulling van de interface naar netbeheerder TenneT.

ENERGY POOL

ENERGY POOL heeft 10 jaar ervaring in het leveren van balancerings- en ondersteunende diensten aan systeembeheerders vanuit lastmodulatie. Via zijn unieke softwareplatform verbindt ENERGY POOL aggregaten en optimaliseert het installaties van eindgebruikers. ENERGY POOL stelt haar klanten in staat kansen op energiemarkten te benutten en tegelijkertijd hun vaardigheid te vergroten om hun verbruik aan te passen op kritieke momenten voor het elektriciteitsnet. In 2014 was ENERGY POOL de eerste aggregator die frequentieregulatiediensten (FCR) leverde aan de Franse Transmission System Operator(TSO) – RTE vanuit belastingmodulatie. ENERGY POOL beheert een wereldwijde portefeuille met een flexibele belasting van 4 GW en wil een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde energietransitie, waardoor de meeste mensen toegang hebben tot koolstofarme en betrouwbare elektriciteit.

Historische hulp

Vroeger hielp ALDEL het elektriciteitsnet al door voor de conventionele elektriciteitscentrales een grote constante last te bieden (de grondlast). Daardoor konden deze centrales ’s nachts op een laag pitje blijven draaien om zodoende in de ochtend snel de toenemende vraag naar stroom te kunnen leveren.

Nu helpt ALDEL het elektriciteitsnet door een variabele last te bieden. Daarvoor bouwen we samen met ENERGY POOL onze grote elektrotechnische installaties om: onze oude gelijkrichterinstallaties; 10 stuks met een capaciteit van elke 40.000 Ampère bij een spanning tot ca. 800 V, die ooit voor die grondlast gebouwd waren. Na ombouw doen we uitvoerige tests om te kijken wat de installaties aan kunnen.

Virtuele batterij

Na de ombouw kan ALDEL zich gedragen als een virtuele batterij die helpt om fluctuaties in het energienet uit wind en zon op te vangen. ALDEL verwacht een variabele last te kunnen bereiken van 15 MW voor de ondersteuning van de netfrequentie; dat is een flinke bandbreedte. Echte batterijen van dat kaliber die gebruikt worden om het net te stabiliseren kosten aanmerkelijk meer dan de kosten waarvoor ALDEL het doet.

Groene Strategie als achterkant van de energietransitie

De verwachte bijdrage aan netstabilisatie door ALDEL en dan uitgedrukt in de vaktermen die daarvoor worden gebruikt:

  • Deelname aan FCR (frequency containment reserve, “frequentieregeling”) voor ca. 10 MW-15MW,
  • Deelname aan FRR (Frequency Restoration Reserve, “regelvermogen”) voor ca. 10 MW -15MW,
  • Deelname aan mFFRda (Manual Frequency Restoration Reserve directly activated, “Noodstroom”) ca. 150 MW, toekomstig 200 MW(als we in vol bedrijf zijn).

Dit alles is relatief uniek, gelet op de installaties, de capaciteit en de reactiesnelheid van het aluminiumbedrijf. Hieruit blijkt hoe hard er ook aan de achterkant van de energietransities bij ALDEL wordt gewerkt om die transitie überhaupt mogelijk te maken.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer