HOC Opleiding & Training tackelt problemen

26 sep 2017Nieuws, Service

laaggeletterdheid op de werkvloer

Je zou het niet verwachten in een ontwikkeld land als Nederland, maar er is een gestaag groeiend probleem met laaggeletterdheid. Met name het bedrijfsleven lijdt er onder. HOC Opleiding & Training in Zuidlaren heeft dat onderkend en gaat met op maat gemaakte scholing deze problematiek te lijf.

“Door onze ervaringen met laaggeletterden hebben wij besloten het Talent OntwikkelingsCentrum op te richten”, vertelt medeontwikkelaar Liane veldhuis. “Het Talent OntwikkelingsCentrum heeft als doel laaggeletterden te helpen met het verbeteren van hun taal- en rekenniveau, zodat hun functioneren in de samenleving en het bedrijfsleven makkelijker wordt.”

Laaggeletterdheid is niet alleen een probleem bij dagelijkse handelingen thuis, maar vooral ook op het werk! Bijvoorbeeld als het aankomt op het lezen van veiligheidsinstructies, het invullen van bestelformulieren of het schrijven van werkbriefjes. Bij HOC Opleiding & Training, erkend opleider voor transport, logistiek en veiligheid, komen wekelijks cursisten over de vloer die laaggeletterd zijn.

Directeur Hilda Bolhuis: “Dat merken we vooral bij onze VCA-cursussen. Bedrijven in de bouw en techniek willen steeds vaker dat haar personeel een VCA certificaat kan overleggen, zeg maar een diploma dat garant staat voor kennis van algemene veiligheidsregels. Het examen vormt echter voor velen een groot struikelblok. Werknemers die niet goed kunnen lezen, konden dat vroeger vaak goed verbergen. Tegenwoordig lukt dat niet meer. Daarom hebben wij al acht jaar een speciaal programma voor mensen die door leesproblemen moeite hebben met het halen van hun VCA. Dankzij de aanpak van Lineke Heuvelman, specialist op dit terrein, is dit een succesvol programma geworden en kunnen laaggeletterden alsnog aan de slag.”

Maar HOC wil laaggeletterden nóg beter van dienst zijn en daarmee dus ook de bedrijven die met hen werken. Daarvoor heeft het een compleet nieuwe onderwijsvorm ontworpen, die haar goedkeuring heeft gekregen van de onderwijsinspectie en die de naam Talent OntwikkelingsCentrum heeft meegekregen. Liane Veldhuis: “Het Talent OntwikkelingsCentrum biedt speciale opleidingen Nederlandse taal en Rekenen niveau 1F aan. Lessen die vergelijkbaar zijn met het leesniveau van groep 6 tot en met 8 van de basisschool. Daaraan is een diploma gekoppeld dat wordt erkend door het Ministerie van Onderwijs. Deze opleiding is buitengewoon geschikt voor iedereen die in Nederland is opgegroeid en moeite heeft met de Nederlandse taal.”

Voor meer info:

Liane Veldhuis

T 050-4092663

M l.veldhuis@hoctraining.nl

W www.talent-ontwikkelingscentrum.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer