Holland Norway Lines viert opening terminal, eerste afvaart iets vertraagd

7 apr 2022Nieuws

Vandaag, donderdag 7 april, vierde Holland Norway Lines de opening van de nieuwe terminal in de Eemshaven. De eerste afvaart van de cruiseferry MS Romantika, die om 15:00 uur zou plaatsvinden, is vanwege de harde wind iets vertraagd. Naar verwachting vertrekt de ferry om 19:00 uur vanavond, mits de weersomstandigheden het toelaten. De cruiseferry MS Romantika vaart vanaf vandaag drie keer per week over de nieuwe vaarverbinding tussen Eemshaven en Kristiansand, Noorwegen. De aftrap, die donderdagochtend plaatsvond, werd onder andere bijgewoond door Commissaris van de Koning René Paas, burgemeester van het Hogeland Henk Jan Bolding en Groningen Seaports’ CEO Cas König.

 

Cas König overhandigt kunstwerk aan HNL

Eerste afvaart en opening terminal
Op donderdagochtend opende Henk Jan Bolding, samen met Cas König, de gloednieuwe terminal in de Eemshaven. De tijdelijke terminal vormt straks de aankomst- en vertrekhal voor de afvaart van de cruiseferry. Ook de eerste afvaart van het schip werd gevierd met een korte ceremonie en rondleidingen op het schip. Na de opening overhandigde König een kunstwerk van Röling aan Bart Cunnen, CEO Holland Norway Lines. Tijdens de opening liet de CEO van Groningen Seaports weten ontzettend verheugd te zijn over de komst van HNL: “Deze ferryverbinding is niet alleen van toegevoegde waarde voor onze haven, maar voor de hele regio. Wij verwachten, op basis van hetgeen we van HNL hebben gehoord, vooral veel toeristen van en naar Noorwegen toe. Deze kunnen vanuit de verre omtrek komen om de reistijd naar Noorwegen te verkorten. Bedrijvigheid in de haven is natuurlijk ontzettend positief”.

 

Havenmeester Pieter van der Wal overhandigt havenschildje

Na de opening overhandigde Havenmeester Pieter van der Wal op zijn beurt een havenschildje aan de kapitein van de MS Romantika. Het havenschildje wordt traditiegetrouw overhandigd aan de kapitein, wanneer een schip voor de eerste keer de haven aandoet.

De aftrap trok veel belangstelling. Ruim 300 genodigden, betrokken partijen en geïnteresseerden maakten kennis met het schip van Holland Norway Lines.

Holland Norway Lines
Holland Norway Lines kondigde eind vorig jaar met succes de nieuwe vaarverbinding aan. Sinds de aankondiging zijn zo’n 80.000 passagiers geboekt voor de komende maanden. In relatief korte periode heeft de organisatie van HNL veel hordes genomen om alles gereed te krijgen voor de eerste afvaart. De organisatie werd opgebouwd in Groningen en Kristiansand, het schip werd gekeurd, omgebouwd en klaargemaakt, er is een terminal gerealiseerd in Groningen, een kantoor in Kristiansand en een volledige organisatie van 30 man (excl. bemanning schip) opgetuigd.

“Met deze nieuwe lijn verbinden we twee regio’s en twee landen. Daarnaast bevorderen we de infrastructuur voor de ondernemers in beide landen. Het opent een wereld vol nieuwe ervaringen en mogelijkheden.” – Bart Cunnen, CEO Holland Norway Lines.

De cruise-ferry dienst heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Zo wil het toewerken naar twee schepen die in 2026-2027 emissievrij zullen varen. In het huidige schip wordt blijvend geïnvesteerd in duurzame en slimme oplossingen waardoor het schip minder energie verbruikt. HNL investeert doorlopend in duurzaamheid van het schip en de organisatie.

Samenwerking
Holland Norway Lines is een lokale start-up met een Groninger stempel. Het investeert in goede en langdurige samenwerkingen met betrokken partijen zoals gemeente en provincie, bestuurders, Groningen Seaports, douane en veiligheidsregio’s. Daarnaast streeft de organisatie ernaar zoveel mogelijk samen te werken met lokale partijen en (toe)leveranciers en personeel uit de regio. Zo werkt HNL samen met MF Shipping uit Farmsum, Columbia Signature uit Hamburg, M+ Kassa uit Leeuwarden, Broekman Agency Eemshaven, Kollektiv Media & PR uit Groningen en studenten uit regionaal onderwijs

 

Groningen Seaports’ CEO Cas König samen met burgemeester Henk Jan Bolding. 

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer