Jaarcijfers 2019: Groningen Seaports zet ondanks de stikstofproblematiek door op groei in havens

8 jan 2020Nieuws

De jaarcijfers van Groningen Seaports laten wederom een prima jaar zien met een overslag van bijna 13 miljoen ton en er is 6,4 hectare terrein uitgegeven aan nieuwe en bestaande bedrijven. De voorlopige winstprognose ligt op ca. 1 miljoen euro. Cas König, directeur Groningen Seaports nv, maakte dit vanmiddag in zijn nieuwjaarsrede bekend.

Groningen Seaports kijkt echter terug op een roerig jaar 2019. Er vonden weer vele interessante ontwikkelingen plaats in beide havens, maar de jaarcijfers zijn minder succesvol dan voorgaande jaren. Voor het eerst in jaren is er een lichte daling in de overslag te zien en ook is er minder terrein uitgegeven. De verminderde overslag is een resultaat van het dijkverbeteringsproject, daarvoor is in 2018 veel extra zand aangevoerd. En als gevolg van de stikstofcrisis stellen bedrijven hun investeringen uit, zo’n dertig initiatieven in de havens die een bijdrage leveren aan de energietransitie zijn al op losse schroeven komen te staan. De investeringen in de regio in de orde van € 1,5 miljard vertragen hierdoor en Groningen Seaports heeft dat eveneens in haar resultaat gemerkt. Ook het uitstellen van de bouw van een staalfabriek in de Eemshaven als gevolg van de stikstofregels is hiervoor een belangrijke oorzaak.

“Ondanks de tegenwind hebben we in 2019 ook weer een aantal nieuwe bedrijven mogen verwelkomen. In de Eemshaven ging het om meerdere offshore bedrijven die onderhoud en beheer uitvoeren van de windparken in het Duitse gedeelte van de Noordzee. Groningen Seaports versterkte voor een van deze bedrijven 220 meter kade voor de overslag van zware windturbineonderdelen. Deze kade werd bovendien voorzien van een intelligent monitoringsysteem. Eveneens streek in de Eemshaven een nieuw bedrijf voor dataopslag neer. Daarnaast vestigde zich in het verzamelgebouw Nijlicht een zevental offshore gerelateerde innovatieve start-ups”, aldus Cas König.

In Delfzijl zorgden diverse bedrijven voor een nieuwe impuls in hun activiteiten door uitbreiding of extra investeringen. Zo startte de aluminiumfabriek haar volledige productie weer op, koos een chemische scale-up het Chemiepark voor haar proeffabriek, werd er tankopslagcapaciteit uitgebreid en een derde stoomleiding in gebruik genomen. Daarnaast begon dit jaar de bouw van een innovatieve circulaire staalfabriek.

Verder is Groningen Seaports zeer verheugd met de totstandkoming van Heliport Eemshaven die tot een verdere versterking van de positie van de Eemshaven als offshore wind haven zal leiden. Ook is de Eemshaven inmiddels aangesloten op het openbare buslijnennet, vinden er forse investeringen plaats in een sterkere hoogspanningsinfrastructuur in de Groninger zeehavens, is de Stichting Buizenzone Eemsdelta weer actief geworden en keerde het immense kraanschip Saipem 7000 terug naar de Eemshaven. En dat levert veel werkgelegenheid voor lokale industriële dienstverleners op. Een andere positieve ontwikkeling die in 2019 plaatsvond, was de aanleg van een onderzeese kabel tussen Nederland en Denemarken wat een koppeling tussen de elektriciteits- en datanetten van beide landen mogelijk maakt.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het havenbedrijf, die dit jaar opnieuw in het Groningen Seaports Stadion te Delfzijl werd gehouden, werd eveneens de winnaar van de Sustainable Industry Challenge (SIC) bekend gemaakt. Deze werd met een prijs van 100.000 euro beloond op basis van het beste idee voor het opzetten van een duurzame innovatie met de meeste impact op de regio. Het initiatief en de organisatie van de SIC lag in handen van Economic Board Groningen.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer