Julianahaven decor voor grote, bijzondere schepenGroot, groter, grootst in deEemshaven

22 mrt 2019Nieuws

Donderdagochtend 21 maart zijn twee gigantische schepen afgemeerd in de Eemshaven. Al vroeg arriveerde het 347 meter lange cruiseschip ‘Spectrum of the Seas’ als eerste en kreeg haar ligplaats bij Buss Terminal Eemshaven aan de noordzijde van de Julianahaven. Daarna kwam de lang verwachte Boabarge 43 met aan boord een topside, een groot geel gevaarte dat als een soort stopcontact op zee gaat fungeren voor het windpark Deutsche Bucht. Deze topside ligt afgemeerd aan de kade bij Wagenborg aan de zuidkant van de Julianahaven.

Het cruiseschip Spectrum of the Seas is door de Meyer Werft gebouwd in het Duitse Papenburg. Het schip is bestemd voor de rederij Royal Caribbean, is 347 meter lang en 41 meter breed en biedt plaats aan bijna 4200 passagiers.Het immense cruiseschip zal enkele dagen in de Eemshaven blijven liggen.

Topside Deutsche Bucht

Deze topside van ruim 2700 ton is bestemd voor het windpark Deutsche Bucht. Dit immense gele stopcontact is afkomstig van de productielocatie van de SmuldersGroup in Hoboken (nabij Antwerpen) in België. Eerder alkwam deruim 1700 ton wegendejacket,waarop dezetopside zal worden geplaatst,naar de Eemshaven. Vanwege het slechte weer kon de jacket toen niet direct naar de locatie op zee worden gevaren en schuildedaarom tijdelijk in de Eemshaven. Deze jacket is al lang weer vertrokken naar het windpark Deutsche Bucht waar deze op de zeebodem geplaatst wordt als onderstel van de topsidedie nu in de Eemshaven ligt.

In opdracht van Van Oord Offshore Wind Germany GmbH zorgt de joint venture Smulders-Eiffage voor de engineering, inkoop, constructie en installatie van de topsideen de jacket.Voor de installatie maken ze gebruik van de diensten van Seaway Heavy Lifting, datal meerdere offshore projecten vanuit de Eemshaven heeft uitgevoerd.

Toegankelijkheid

De Eemshaven is in verband met veiligheidsregels beperkt toegankelijkvoor publiek. Op de dijk achter Theo Pouw bij de drijvende steiger (ten oosten van Nijlicht) is een goed bereikbare uitzichtplek en ook de locatie bij de Borkumlijnis geschikt om de schepen te bekijken en indien gewenst op de foto te zetten.

 

      

Meer nieuws in deze categorie