Kabelopslag Tennet in Eemshaven

26 jan 2016Nieuws

 Tennet, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, opent volgende week in de Eemshaven een grote opslagloods.

Daarin worden kabels opgeslagen voor het onderhoud en herstel van de netwerken die Nederlandse en Duitse windmolenparken op zee met ‘stopcontacten' en het land verbinden, alsmede van elektriciteitsverbindingen met het buitenland. Daartoe behoren onder meer de kabels naar Noorwegen (NorNed), BritNed (naar Groot-Brittannië) en het Deense Endrup (Cobra), waarvan de aanleg dit jaar begint.

In de loods aan de Westlob 2 staan twee enorme ‘carroussels' waarop de kabels worden opgeslagen. Er zal alleen personeel aanwezig zijn als er kabels op schepen moeten worden gebracht.

Uiteindelijk 40 man

Tennet is beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland en in een deel van Duitsland. Het heeft sinds kort ook het transport te verzorgen van de windmolenparken die op zee worden gebouwd. Dat deed het al voor de Duitse windmolens op zee.

Met de opening van de loods is het voornemen om in het Noorden een zogeheten offshore maintainance centre (OMC) te openen, om het kabelnet op zee te beheren, vooralsnog van de baan. Daarvoor was eerst Eemshaven, en vervolgens de stad Groningen als tijdelijke vestigingsplaats in beeld. Er zouden naar schatting uiteindelijk 40 mensen komen te werken.

De medewerkers die belast zijn met het onderhoud gaan vooralsnog werken vanuit de hoofdvestiging in Arnhem, zegt woordvoerster Johanna Breuning van Tennet. ,,De mensen werken toch voornamelijk op zee in een schema van twee weken op en twee weken af. Bovendien is de helihaven die in de Eemshaven zou komen er nog niet. Dat die er zou komen, was een belangrijke voorwaarde om ons er te gaan vestigen'', aldus de zegsvrouw.

heliport

De helihaven zou het Tennet mogelijk maken zo nodig per helikopter medewerkers te vervoeren naar schepen en platforms. Inmiddels lijkt er schot te komen in de aanleg van de helihaven. Daarvoor waren de polders ten noorden van Uithuizen en Uithuizermeeden en de Oostpolder in beeld. Die locaties stuitten echter op bezwaren van boeren, natuur- en milieuorganisaties.

Daarom is besloten dat de heliport in het havengebied zelf komt, naast de loods van AG Eems. Breuning: ,,Misschien dat als de helihaven er toch komt, het plan voor het omc weer aan de orde komt. Maar zeker is dat niet.'' De Tennet-vestiging wordt dinsdag officieel geopend.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

Op donderdag 13 juni  om 08.00 uur vertrekt de Regina Andrea vanaf de drijvende steiger in Delfzijl voor een vaartocht met een aantal doelen: - netwerken met leden (ook van andere lokale businessclubs) - geld inzamelen voor de commissie Social Affairs (vrijwillige...

Lees meer
Subsidie voor Eemshydrogen

Subsidie voor Eemshydrogen

Marinus Tabak, COO EWE, postte zojuist het volgende bericht: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws markeert een...

Lees meer