Kabelopslag Tennet in Eemshaven

26 jan 2016Nieuws

 Tennet, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, opent volgende week in de Eemshaven een grote opslagloods.

Daarin worden kabels opgeslagen voor het onderhoud en herstel van de netwerken die Nederlandse en Duitse windmolenparken op zee met ‘stopcontacten' en het land verbinden, alsmede van elektriciteitsverbindingen met het buitenland. Daartoe behoren onder meer de kabels naar Noorwegen (NorNed), BritNed (naar Groot-Brittannië) en het Deense Endrup (Cobra), waarvan de aanleg dit jaar begint.

In de loods aan de Westlob 2 staan twee enorme ‘carroussels' waarop de kabels worden opgeslagen. Er zal alleen personeel aanwezig zijn als er kabels op schepen moeten worden gebracht.

Uiteindelijk 40 man

Tennet is beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland en in een deel van Duitsland. Het heeft sinds kort ook het transport te verzorgen van de windmolenparken die op zee worden gebouwd. Dat deed het al voor de Duitse windmolens op zee.

Met de opening van de loods is het voornemen om in het Noorden een zogeheten offshore maintainance centre (OMC) te openen, om het kabelnet op zee te beheren, vooralsnog van de baan. Daarvoor was eerst Eemshaven, en vervolgens de stad Groningen als tijdelijke vestigingsplaats in beeld. Er zouden naar schatting uiteindelijk 40 mensen komen te werken.

De medewerkers die belast zijn met het onderhoud gaan vooralsnog werken vanuit de hoofdvestiging in Arnhem, zegt woordvoerster Johanna Breuning van Tennet. ,,De mensen werken toch voornamelijk op zee in een schema van twee weken op en twee weken af. Bovendien is de helihaven die in de Eemshaven zou komen er nog niet. Dat die er zou komen, was een belangrijke voorwaarde om ons er te gaan vestigen'', aldus de zegsvrouw.

heliport

De helihaven zou het Tennet mogelijk maken zo nodig per helikopter medewerkers te vervoeren naar schepen en platforms. Inmiddels lijkt er schot te komen in de aanleg van de helihaven. Daarvoor waren de polders ten noorden van Uithuizen en Uithuizermeeden en de Oostpolder in beeld. Die locaties stuitten echter op bezwaren van boeren, natuur- en milieuorganisaties.

Daarom is besloten dat de heliport in het havengebied zelf komt, naast de loods van AG Eems. Breuning: ,,Misschien dat als de helihaven er toch komt, het plan voor het omc weer aan de orde komt. Maar zeker is dat niet.'' De Tennet-vestiging wordt dinsdag officieel geopend.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer