Kamer eist compensatie voor havens

30 mrt 2016Nieuws

Regeringspartijen VVD en PvdA eisen dat de Nederlandse zeehavens gecompenseerd worden nu de Europese Commissie hen vanaf 1 januari 2017 dwingt winstbelasting te betalen. Zij manen minister Melanie Schultz (Infrastructuur) en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) tot onmiddellijke actie.

 

De havens van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Moerdijk, Den Helder en Groningen Seaports dreigen samen voor honderden miljoenen euro’s het schip in te gaan als hun vrijstelling van vennootschapsbelasting komend jaar ophoudt. Alleen al voor de haven van Rotterdam gaat het om een bedrag van 60 miljoen euro. Groningen Seaports wilde geen bedragen noemen, omdat onbekend is wat onder de belastingvorm gaat vallen. Als de voorlopige winst over 2015 uitgangspunt zou zijn, zou het om 875.000 euro gaan.

 

Jaap Jelle Feenstra, secretaris van het overkoepelend orgaan BOZ liet eerder weten dat eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) de belastingvrijstelling als verkapte staatssteun wil verbieden, maar niet tegelijkertijd alle andere vormen van overheidsondersteuning in Europa aanpakt. Duitse overheden compenseren verliezen van havenbedrijven; Frankrijk en België geven in een andere vorm honderden miljoenen staatssteun aan havens, aldus Feenstra. Die steun moeten Nederlandse havens ontberen.

 

De havenbedrijven hebben in Brussel beroep aangetekend, temeer omdat concurrerende havens zoals die van Antwerpen en Hamburg voorlopig geen aanslag opgelegd krijgen. Dat is oneerlijke concurrentie, menen zij. De Nederlandse regering heeft zelf afgezien om in beroep te gaan, maar heeft zich wel gevoegd in de zaak van de havenbedrijven. Tegelijkertijd stelt het kabinet dat het besluit van de Europese Commissie gewoon opgevolgd moeten worden. Het beroep heeft geen opschortende werking. De havens moeten dus gewoon dokken en kunnen slechts hopen dat ze uiteindelijk alsnog de belasting terugbetaald krijgen.

 

VVD en PvdA vinden dat het kabinet echter actief op zoek moet naar wegen om de havens te compenseren. ,,Dit is volkomen bizar,” briest VVD-Kamerlid Helma Neppérus. ,,Het is nogal een bedrag zeg waar het hier om gaat. Wij willen een gelijk speelveld.”

 

PvdA-Kamerlid Ed Groot heeft al wel een idee hoe de havens tegemoetgekomen kunnen worden. ,,Je kunt de havens bijvoorbeeld minder dividend af laten dragen, of een aantal infrastructurele taken die de havens nu zelf uitvoeren en betalen overnemen”, stelt hij. Door zo’n broekzak-vestzakconstructie kunnen de havens de dans ontspringen.

 

Wel is het belangrijk de compensatie zo vorm te geven dat die niet als staatssteun kunnen worden aangemerkt, benadrukken de coalitiepartijen. Neppérus: ,,Anders beland je van de regen in de drup.”

 

De Kamer spreekt vandaag met het kabinet over de heikele kwestie. Staatssecretaris Wiebes zei eerder teleurgesteld zijn over het besluit van eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Wiebes zegt het principe te kunnen onderschrijven dat alle ondernemingen die in overheidshanden zijn vennootschapsbelasting moeten betalen, maar dat dan wel in heel Europa deze bedrijven gelijk behandeld moeten worden.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer