Kamp: Google en Noorden klaar voor online-toekomst

7 dec 2016Nieuws

Investeren in ICT en internet is zeer rendabel, wist minister Kamp bij de opening van Googles datacenter in de Eemshaven: 5 procent van de investeringen zorgt voor 20 procent van de groei.

Met andere woorden: Google in de Eemshaven is een schot in de roos. Ook al omdat Google flink bijdraagt aan de economische profilering van Noord-Nederland, vindt Kamp, want met Google en IBM heeft het Noorden een goede uitgangspositie naar de toekomst als het om ICT en online gaat.

Duurzame energie

Minister Kamp opende het datacenter in eendrachtige samenwerking met Ben Woldring (internet-ondernemer uit Usquert), Joe Kava (vice-president Google, verantwoordelijk voor datacenters) en Jan van basisschool Abt Emo uit Westeremden en Suzanne van obs De Zandplaat uit ’t Zandt. Het laatste duo had vlak daarvoor robots gebouwd van meccano, die ze via apps allerlei bewegingen hadden aangeleerd.

Joe Kava had even eerder verteld dat Google in 2017 de doelstelling zal halen om volledig op duurzame energie te draaien. Het Google-datacenter in de Eemshaven draait ook volledig op hernieuwbare energie. Samen met andere centers koopt Google wereldwijd 2,6 gigawatt hernieuwbare energie in en is daarmee ’s werelds grootse afnemer van die energie.

Google maal Groningen

Ben Woldring dook in zijn toespraak nog even de historie in. In 1985, Woldrings geboortejaar, had Steve Jobs (oprichter Apple) voorspeld dat we in de toekomst pc’s zouden hebben die via nationale netwerken verbonden zouden zijn. Dan bieden de ontwikkelingen in de Eemshaven een heel ander perspectief. En net als anderen zag Woldring Google als toegevoegde waarde. Hij sprak zelfs van G-kwadraat, ofwel Google maal Groningen, een vermeerderingsfactor om rekening mee te houden.

De Google-datacenters draaien op de diensten van Gmail, Google+, Google Maps en Youtube: duizenden mails per seconde, tienduizenden verzoeken per seconde op Google Search en 400 uur video per minuut.

 

Filmpje op Youtube

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer