Kamp: Google en Noorden klaar voor online-toekomst

7 dec 2016Nieuws

Investeren in ICT en internet is zeer rendabel, wist minister Kamp bij de opening van Googles datacenter in de Eemshaven: 5 procent van de investeringen zorgt voor 20 procent van de groei.

Met andere woorden: Google in de Eemshaven is een schot in de roos. Ook al omdat Google flink bijdraagt aan de economische profilering van Noord-Nederland, vindt Kamp, want met Google en IBM heeft het Noorden een goede uitgangspositie naar de toekomst als het om ICT en online gaat.

Duurzame energie

Minister Kamp opende het datacenter in eendrachtige samenwerking met Ben Woldring (internet-ondernemer uit Usquert), Joe Kava (vice-president Google, verantwoordelijk voor datacenters) en Jan van basisschool Abt Emo uit Westeremden en Suzanne van obs De Zandplaat uit ’t Zandt. Het laatste duo had vlak daarvoor robots gebouwd van meccano, die ze via apps allerlei bewegingen hadden aangeleerd.

Joe Kava had even eerder verteld dat Google in 2017 de doelstelling zal halen om volledig op duurzame energie te draaien. Het Google-datacenter in de Eemshaven draait ook volledig op hernieuwbare energie. Samen met andere centers koopt Google wereldwijd 2,6 gigawatt hernieuwbare energie in en is daarmee ’s werelds grootse afnemer van die energie.

Google maal Groningen

Ben Woldring dook in zijn toespraak nog even de historie in. In 1985, Woldrings geboortejaar, had Steve Jobs (oprichter Apple) voorspeld dat we in de toekomst pc’s zouden hebben die via nationale netwerken verbonden zouden zijn. Dan bieden de ontwikkelingen in de Eemshaven een heel ander perspectief. En net als anderen zag Woldring Google als toegevoegde waarde. Hij sprak zelfs van G-kwadraat, ofwel Google maal Groningen, een vermeerderingsfactor om rekening mee te houden.

De Google-datacenters draaien op de diensten van Gmail, Google+, Google Maps en Youtube: duizenden mails per seconde, tienduizenden verzoeken per seconde op Google Search en 400 uur video per minuut.

 

Filmpje op Youtube

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer