Kolencentrale Eemshaven moet per 1 januari gas terugnemen

22 dec 2021Nieuws

De centrale van RWE/Essent in de Eemshaven en de andere kolencentrales in ons land mogen per 1 januari maximaal nog 35 procent van hun capaciteit gebruiken.
Volgens het kabinet zorgt dit voor een vermindering van CO2-uitstoot tussen de zes en zeven megaton. Om de maatregel te kunnen doorvoeren, is een wetswijziging noodzakelijk. Deze aanpassing is per 1 januari een feit.
De maatregel geldt voorlopig tot eind 2024. Het is een aanloop naar de volledige buitenwerkingstelling van de kolencentrales in 2030. In dat jaar wil Nederland, in overeenstemming met internationale klimaatafspraken, de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent hebben verminderd. Tot die tijd blijven de kolencentrales nog wel nodig om de leveringszekerheid van elektriciteit in ons land te waarborgen, als zon- en windenergie onvoldoende leverbaar blijken.

Grootste kolencentrale in Nederland

De centrale in de Eemshaven is met een vermogen van 1560 megawatt de grootste van de vier kolencentrales die nog in bedrijf zijn in ons land. De Amercentrale in Geertruidenberg, eveneens van RWE/Essent, heeft een vermogen van 600 megawatt. De twee kolencentrales op de Maasvlakte in Rotterdam hebben een vermogen van respectievelijk ruim 700 en ruim 1000 megawatt. Eerstgenoemde sluit waarschijnlijk binnenkort.
Biomassa zorgt voor hoger vermogen
Naast kolen gebruikt de centrale in de Eemshaven voor een deel ook biomassa (hout, e.d.) als brandstof. Daarmee komt het vermogen de komende jaren uit op een kleine vijftig procent.
RWE/Essent hoopt dat de centrale vanaf 2030 in bedrijf kan blijven door tegen die tijd uitsluitend biomassa als brandstof te gebruiken. Het staat nog niet vast of dit haalbaar is. Critici stellen dat het milieu evenmin is geholpen met het gebruik van biomassa als brandstof.

Financiële compensatie

De centrale in de Eemshaven werd in 2015 in gebruik genomen en was bedoeld om minstens veertig jaar in gebruik te blijven. De bouw kostte ruim drie miljard euro. Nu deze investering niet kan worden terugverdiend, wil RWE/Essent gecompenseerd worden voor het inkomstenverlies.
Voor de vermindering van de productie in de periode 2022 – 2024 krijgen de eigenaren van de kolencentrales financiële compensatie van de overheid. Over de periode daarna kunnen de partijen het niet eens worden. Daarover lopen momenteel twee juridische procedures: een bij de rechtbank in Den Haag en een bij het Internationaal Centrum voor Beslechting van Investeringsgeschillen (ICSID) in Washington. Via een van beide wegen hoopt RWE/Essent een compensatie van 1,4 miljard euro te kunnen afdwingen.

Meer nieuws in deze categorie

Verslag golftoernooi 29 juni 2022

Verslag golftoernooi 29 juni 2022

Op woensdag 29 juni werd op het terrein van Golfclub Duurswold het jaarlijkse Eemsdelta Open Golftoernooi georganiseerd. Het was wederom een prachtige dag, vol met oude en nieuwe contacten en waarbij het weer ons wederom niet in de steek liet. De wedstrijd (gespeeld...

Lees meer
Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Graag nodigen we jou uit om op maandag 27 juni op een unieke locatie in de Eemshaven deel te nemen aan ons evenement ‘Vaart maken met internationalisering’. Op de net geopende Romantika van Holland Norway Lines nemen we jou een middag mee in de wereld van...

Lees meer