Koning Willem-Alexander opent recyclingfabriek PMC in Delfzijl

24 sep 2020Nieuws

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opende vandaag (donderdag 24 september) de recyclingfabriek van Purified Metal Company (PMC) B.V. in Delfzijl. Dit is de eerste recyclingfabriek ter wereld die op duurzame wijze verontreinigd staal kan verwerken tot zogeheten Purified Metal Blocks, een schoon en hoogwaardig product dat dient als grondstof voor de staalindustrie.

CEO van Purified Metal Company, Jan Henk Wijma, is bijzonder trots op deze mijlpaal. “De komst van de Koning naar Delfzijl om persoonlijk onze fabriek te openen is voor iedereen die aan de bouw van de fabriek en het opstarten van Purified Metal Company heeft bijgedragen een enorme eer. Er wordt nu hard gewerkt om onze duurzame verwerking van vervuild staal tot een operationeel en commercieel succes te maken. Het hele team kijkt, net als ikzelf, met ontzettend veel vertrouwen naar de toekomst.”

“We zijn zeer verheugd dat PMC hier in Delfzijl, als eerste ter wereld, verontreinigd staal gaat verwerken tot schone grondstof voor de staalindustrie. Dit is een prachtig voorbeeld van een uniek proces dat uitstekend past binnen de circulaire economie, waar wij ons hard voor inzetten. Daarnaast draagt PMC bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot van staalproductie. Dat dit in Delfzijl gebeurt is geen toeval. We willen hier tot één van de duurzaamste industriegebieden van Europa horen”, zegt Groningen Seaports-CEO Cas König.

Verontreinigd staal naar Delfzijl

Verontreinigd staal komt op grote schaal voor in de wereld in bijvoorbeeld stalen sloopobjecten met asbest, chroom-6 of andere organische vervuilingen. Denk aan industriële installaties, boorplatforms, treinwagons met asbest et cetera. PMC heeft speciaal hiervoor een proces ontworpen en een fabriek gebouwd die verontreinigd staal op veilige wijze voor mens en milieu kan verwerken. Bij de hoge temperaturen van de staalsmelt valt asbest uiteen, wordt chroom-6 in het rookkanaal afgevangen en verbranden organische verbindingen.

De wereldwijd gepatenteerde oplossing die Purified Metal Company nu biedt, geeft een besparing van 1 ton CO2 per ton geproduceerd staal ten opzichte van staal geproduceerd uit ijzererts. Purified Metal Company beschouwt het recent door de Nederlandse overheid gepubliceerde stortverbod voor met asbest verontreinigd staal als een steun in de rug om het verontreinigde staal in Delfzijl te krijgen. Het waste-to-productbedrijf Renewi verzorgt als logistieke partner de inzameling van het verontreinigde schroot en het vervoer naar Delfzijl.

Storten verbieden

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die eveneens aanwezig was bij de opening in Delfzijl, is trots dat Nederland met de nieuwe fabriek een mondiale bijdrage kan leveren aan de circulaire economie en een betere recycling van staal. “Storten was tot nu toe de enige veilige bestemming voor met asbest vervuild staal. Met de komst van Purified Metal Company kan dit gevaarlijk afval voortaan op een veilige en milieuvriendelijke manier worden gerecycled. In ons eigen land willen we daar niet vrijblijvend mee om gaan. Omdat storten niet langer de enige mogelijke eindbestemming voor vervuild staal is, gaan we dat nu verbieden.”

65 arbeidsplaatsen

Op dit moment biedt Purified Metal Company werk aan 30 mensen, wanneer de fabriek op volle capaciteit draait komen daar nog eens 35 arbeidsplaatsen bij. Met de bouw van de fabriek is een investering van 70 miljoen euro gemoeid. De verwachting is dat het bedrijf medio 2021 winstgevend is. De ambitie is om meerdere van dergelijke fabrieken wereldwijd te gaan bouwen.

 

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer