Kunnen we zeewier kweken tussen de windmolens? Een nieuw experiment in de Eemshaven gaat het testen

12 apr 2021Nieuws

In de Eemshaven start een experiment rond het kweken van zeewier. De proef moet antwoord geven op de vraag of natte zeewierkweek op het Wad of rond offshore windparken mogelijk is.

Voor de kweek heeft Groningen Seaports een plek beschikbaar gesteld nabij de drijvende steiger achter de Schildweg.

Daar is een kweekkorf te water gegaan die is ontwikkeld door CIV Offshore&Shipping.

 

Veevoer gemaakt met zeewier

Drijvende kracht achter het project is North Seaweed. Het bedrijf produceert al vijftien jaar op zeewier gebaseerde producten, bijvoorbeeld voor veevoer.

North Seaweed koopt het zeewier internationaal in, maar wil ook binnenlands zeewier verwerken en richt zich daarvoor op de kweek van eigen zeewier. Voor het bedrijf was het een van de redenen om naar de Eemshaven te verhuizen.

 

Slim gebruik maken van ruimte rond windmolenparken op zee

De verwachtingen rond het kweken van zeewier in de Waddenzee zijn bij North Seaweed hooggespannen. Ook het slim gebruik maken van de ruimte en infrastructuur rond windmolenparken op het wad biedt perspectief.

Zeewier in cacao

Zeewier kent al tal van toepassingen. Zo wordt het verwerkt in cacao voor chocoladedrankjes, het is een grondstof in de glasindustrie en wordt gebruikt in de plantenteelt en veehouderij. Voor de kweek worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Ergens in september moet het experiment resultaat geven.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer