Kunnen we zeewier kweken tussen de windmolens? Een nieuw experiment in de Eemshaven gaat het testen

12 apr 2021Nieuws

In de Eemshaven start een experiment rond het kweken van zeewier. De proef moet antwoord geven op de vraag of natte zeewierkweek op het Wad of rond offshore windparken mogelijk is.

Voor de kweek heeft Groningen Seaports een plek beschikbaar gesteld nabij de drijvende steiger achter de Schildweg.

Daar is een kweekkorf te water gegaan die is ontwikkeld door CIV Offshore&Shipping.

 

Veevoer gemaakt met zeewier

Drijvende kracht achter het project is North Seaweed. Het bedrijf produceert al vijftien jaar op zeewier gebaseerde producten, bijvoorbeeld voor veevoer.

North Seaweed koopt het zeewier internationaal in, maar wil ook binnenlands zeewier verwerken en richt zich daarvoor op de kweek van eigen zeewier. Voor het bedrijf was het een van de redenen om naar de Eemshaven te verhuizen.

 

Slim gebruik maken van ruimte rond windmolenparken op zee

De verwachtingen rond het kweken van zeewier in de Waddenzee zijn bij North Seaweed hooggespannen. Ook het slim gebruik maken van de ruimte en infrastructuur rond windmolenparken op het wad biedt perspectief.

Zeewier in cacao

Zeewier kent al tal van toepassingen. Zo wordt het verwerkt in cacao voor chocoladedrankjes, het is een grondstof in de glasindustrie en wordt gebruikt in de plantenteelt en veehouderij. Voor de kweek worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Ergens in september moet het experiment resultaat geven.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer