Kunnen we zeewier kweken tussen de windmolens? Een nieuw experiment in de Eemshaven gaat het testen

12 apr 2021Nieuws

In de Eemshaven start een experiment rond het kweken van zeewier. De proef moet antwoord geven op de vraag of natte zeewierkweek op het Wad of rond offshore windparken mogelijk is.

Voor de kweek heeft Groningen Seaports een plek beschikbaar gesteld nabij de drijvende steiger achter de Schildweg.

Daar is een kweekkorf te water gegaan die is ontwikkeld door CIV Offshore&Shipping.

 

Veevoer gemaakt met zeewier

Drijvende kracht achter het project is North Seaweed. Het bedrijf produceert al vijftien jaar op zeewier gebaseerde producten, bijvoorbeeld voor veevoer.

North Seaweed koopt het zeewier internationaal in, maar wil ook binnenlands zeewier verwerken en richt zich daarvoor op de kweek van eigen zeewier. Voor het bedrijf was het een van de redenen om naar de Eemshaven te verhuizen.

 

Slim gebruik maken van ruimte rond windmolenparken op zee

De verwachtingen rond het kweken van zeewier in de Waddenzee zijn bij North Seaweed hooggespannen. Ook het slim gebruik maken van de ruimte en infrastructuur rond windmolenparken op het wad biedt perspectief.

Zeewier in cacao

Zeewier kent al tal van toepassingen. Zo wordt het verwerkt in cacao voor chocoladedrankjes, het is een grondstof in de glasindustrie en wordt gebruikt in de plantenteelt en veehouderij. Voor de kweek worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Ergens in september moet het experiment resultaat geven.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG)...

Lees meer
Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Damco Aluminium Delfzijl (Aldel) legt per direct de productie stil vanwege de hoge gas- en stroomprijzen. Het bedrijf zit al langer in zwaar weer. Eerder op donderdagavond hadden vakbond FNV en de ondernemingsraad van het bedrijf nog hoop op scenario's die op korte...

Lees meer