Kunnen we zeewier kweken tussen de windmolens? Een nieuw experiment in de Eemshaven gaat het testen

12 apr 2021Nieuws

In de Eemshaven start een experiment rond het kweken van zeewier. De proef moet antwoord geven op de vraag of natte zeewierkweek op het Wad of rond offshore windparken mogelijk is.

Voor de kweek heeft Groningen Seaports een plek beschikbaar gesteld nabij de drijvende steiger achter de Schildweg.

Daar is een kweekkorf te water gegaan die is ontwikkeld door CIV Offshore&Shipping.

 

Veevoer gemaakt met zeewier

Drijvende kracht achter het project is North Seaweed. Het bedrijf produceert al vijftien jaar op zeewier gebaseerde producten, bijvoorbeeld voor veevoer.

North Seaweed koopt het zeewier internationaal in, maar wil ook binnenlands zeewier verwerken en richt zich daarvoor op de kweek van eigen zeewier. Voor het bedrijf was het een van de redenen om naar de Eemshaven te verhuizen.

 

Slim gebruik maken van ruimte rond windmolenparken op zee

De verwachtingen rond het kweken van zeewier in de Waddenzee zijn bij North Seaweed hooggespannen. Ook het slim gebruik maken van de ruimte en infrastructuur rond windmolenparken op het wad biedt perspectief.

Zeewier in cacao

Zeewier kent al tal van toepassingen. Zo wordt het verwerkt in cacao voor chocoladedrankjes, het is een grondstof in de glasindustrie en wordt gebruikt in de plantenteelt en veehouderij. Voor de kweek worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Ergens in september moet het experiment resultaat geven.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer