Laatste stuk spoorlijn Groningen – Eemshaven is gereed

8 sep 2017Nieuws

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen, Jan Mulder, directeur Regio Noord-Oost van ProRail en burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond legden op vrijdag 8 september samen de laatste meters spoor op de Borkumkade in de Eemshaven. Daarmee is de aanleg van drie kilometer nieuw spoor van Roodeschool naar de Eemshaven bijna klaar.

Straks rijdt de trein tussen Groningen en Roodeschool direct door naar de haven. Daarmee kunnen reizigers in het voorjaar van 2018 vanuit Groningen rechtstreeks met de trein naar de Eemshaven. Een goede verbinding over het spoor naar de Eemshaven is economisch en maatschappelijk van belang. Forenzen en toeristen hebben veel baat bij de verlengde spoorlijn. De nieuwe verbinding zal met de rechtstreekse aansluiting op de boot voor een flinke groei van het aantal reizigers zorgen.

Om het doorrijden naar de Eemshaven mogelijk te maken is het bestaande spoor verlengd met drie kilometer nieuw (buitendijks) spoor. Daarnaast is ongeveer 4,3 kilometer bestaand goederenspoor tussen Groningen en Roodeschool aangepast, zodat dit straks geschikt is voor personenvervoer. Daarnaast komen er twee nieuwe stations. Het station van Roodeschool wordt verplaatst en de Eemshaven krijgt een nieuw station.

Beter bereikbaar

Met het doorrijden van de trein tot in de Eemshaven zijn de Eemshaven en Borkum straks veel beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Dit is goed voor het woon-werkverkeer en voor het toerisme in Nederland en op Borkum. Bewoners van Borkum kunnen dan sneller naar Groningen dan naar Emden of Oldenburg.

Samenwerking

Voor het doorrijden van de trein naar de Eemshaven is een investering van 25,8 miljoen euro nodig. Het project wordt gefinancierd en mogelijk gemaakt door: het Rijk, de provincie Groningen, AG EMS, ProRail, Arriva, Groningen Seaports, gemeente Eemsmond, Stadt Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord, Interreg IV-A/ EFRO.

 

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht: TKF...

Lees meer