Magnum-centrale Eemshaven draait nog jaren op gas

16 mrt 2021Nieuws

De ombouw van de gasgestookte Magnum-centrale in de Eemshaven voor het gebruik van waterstof als brandstof gaat voorlopig niet door.

Dat heeft de eigenaar, het Zweedse Vattenfall, bevestigd. ,,We willen en kunnen het, maar het is momenteel financieel niet haalbaar”, aldus woordvoerster Anouk IJfs van het energieconcern.

Naast Vattenfall werkten Gasunie en het Noorse Equinor aan het plan. Zij hoopten voor de onrendabele top bij de elektriciteitsproductie met waterstof op subsidie voor duurzame energie (SDE). Projecten met waterstof komen daar echter (nog) niet voor in aanmerking.

De bedoeling was dat in 2023 al een van de drie turbines van de centrale zou zijn omgeschakeld. Met zijn vermogen van 440 megawatt zou de unit de grootste waterstofcentrale in de wereld zijn. Zeven jaar later zou de ombouw van de gehele centrale een feit zijn. De ambitie was om in dat jaar de ‘Magnum’ te stoken met groene waterstof, die is gemaakt met duurzame elektriciteit.

Om te beginnen zou echter blauwe brandstof worden gebruikt. Dat wordt gemaakt uit fossiel aardgas, waarbij de vrijkomende CO2 wordt afgevangen en opgeslagen. De blauwe waterstof zou in de Eemshaven worden geproduceerd. De daarbij vrijkomende CO2 zou per schip worden afgevoerd en worden geïnjecteerd in een leeg gasveld voor de Noorse kust.

Vattenfall (toen nog Nuon), Gasunie en Equinor (toen nog Statoil) maakten het plan bekend in 2017. Het initiatief ontstond na de ongelukkige start van de Magnum-centrale (kosten 1,8 miljard euro) in 2013. Die stond in de jaren daarna bijna voortdurend op de waakvlam doordat de gasprijs veel hoger was dan die van steenkool. Daardoor zorgden vooral de kolencentrales voor elektriciteit.

Dat de gasprijs nu juist laag is, is ook een van de redenen voor Vattenfall om de ombouw uit te stellen. Blauwe waterstof is momenteel tweeënhalf tot drie keer duurder dan aardgas, groene waterstof kost vier tot vijf keer meer.

,, Als CO2-prijzen stijgen, de waterstof goedkoper wordt of afnemers bereid zijn een premie te betalen voor CO2-vrije elektriciteit uit blauwe of groene waterstof, dan zal de subsidiebehoefte afnemen en op termijn niet meer nodig zijn. Technisch kunnen we het”, aldus IJfs.

Gascentrales hebben anders dan zo’n vijf jaar geleden een goed perspectief. Momenteel is gas goedkoop. Bovendien moeten de kolengestookte centrales in 2030 sluiten. Gasgestookte centrales zijn dan de enige energieproducent als zon en wind het laten afweten.

Desondanks blijft de ambitie om de ombouw naar waterstof uiteindelijk door te zetten. ,,We willen immers van het aardgas af”, aldus IJfs

Zodra de financiering rond is, vertelt zij, duurt het nog wel enkele jaren voordat de ombouw een feit is.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer