Mediacaster wint finale EBG Pitch – de 5G editie

19 okt 2017Nieuws

Het Groningse bedrijf Mediacaster is de winnaar van het pitchevent EBG Pitch – de 5G editie dat donderdagochtend werd gehouden in Groningen. De jury, bestaande uit Ben Woldring, Carola Bos en Jurjen Veldhuizen, kende € 5.000 toe aan het initiatief van Michel Suurmeijer, die een idee ontwikkelde voor slimme prullenbakken met sensoren. Het publiek verdeelde € 15.000 over de drie deelnemers. Mediacaster ging uiteindelijk naar huis met € 13.845. EBG Pitch wordt georganiseerd door de Economic Board Groningen, die € 20.000 prijzengeld beschikbaar stelt. De winnaar mag bovendien zijn idee komen testen in het 5G Lab in Groningen.

Tijdens de selectiedag op 26 september werden de drie finalisten geselecteerd.

Aardbevingen voorspellen

Wil van Paridon van Respectis (Groningen) wil de Groningse aardbevingen beter in de hand houden. Hij wil een meetsysteem ontwikkelen dat seismische data kan omzetten in een prognosemodel om bevingen beter te kunnen beheersen. Om deze grote hoeveelheid gegevens snel beschikbaar te maken, is 5G nodig. Met de geanalyseerde gegevens kan de aardgaswinning worden aangepast.

Slimme prullenbakken

Michel Suurmeijer van Mediacaster (Groningen) wil prullenbakken in Groningen en daarbuiten voorzien van sensoren. Deze moeten een signaal afgeven wanneer de prullenbak bijna vol is, zodat de vuilnisman altijd de meest optimale route kan afleggen om ze te legen. Dit scheelt niet alleen een hoop tijd, maar ook brandstof. De technologie erachter wil het bedrijf ook inzetten om onder andere verkeersstromen te meten. 5G is onder andere nodig om de grote hoeveelheid data realtime te analyseren.

Veilig verkeer zelfrijdende bus

Frans van Waes van Vialis (Houten) wil ervoor zorgen dat zelfrijdende bussen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Met gebruik van sensoren en 5G kunnen bussen actuele informatie ontvangen over de verkeerssituatie. Andere deelnemers aan het verkeer kunnen er dan vanuit gaan dat de bus hen ‘gezien’ heeft. Doel is ervoor te zorgen dat de invoering van de zelfrijdende bus op de openbare weg wordt versneld.

Mediacaster won tijdens de finale € 13.845, Vialis € 3.139 en Respectis kreeg € 3.016 toebedeeld door het publiek.

 

Over EBG Pitch

Dit was de tweede editie van EBG Pitch: hét pitchevent van de Economic Board Groningen. EBG Pitch – de 5G editie biedt (toekomstige) ondernemers met een goed idee, dat relevant is voor Noord-Groningen, een podium. 5G is de nieuwste generatie mobiel internet. Dit supersnelle internet biedt oneindig veel toepassingsmogelijkheden en kansen voor Internet of Things (IoT). De technologie is pas vanaf 2020 commercieel beschikbaar, maar binnen 5Groningen, een project van EBG, wordt nu al volop getest. Dit gebeurt in het 5G Lab in Groningen en op het platteland van Noord-Groningen: ’s werelds grootste rurale testveld voor toepassingen met 5G.

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer