Politiek verzet tegen ‘energieslurpers’ vindt geen gehoor bij provincie Groningen
De komst van nieuwe mega-datacenters naar de Eemshaven moet bespreekbaar blijven. Groter dan 50 hectare mogen deze zogeheten ‘hyperscales’ echter niet worden.
Dat hebben Gedeputeerde Staten van Groningen besloten in samenspraak met burgemeester en wethouders van Het Hogeland. Met dat standpunt legt het provinciebestuur de wens van een ruime Statenmeerderheid naast zich neer.
‘Hyperscales’ zijn megagrote centra voor de opslag van computerdata. Internetreuzen als Google, Amazon, Apple, Microsoft en Meta/ Facebook hebben steeds meer capaciteit nodig voor hun onlinediensten. Vooral de opkomst van opslag op afstand, in de ‘cloud’, vergt steeds grote datacenters.
Mega-datacenters zijn politiek omstreden
Op langere termijn zijn de datacenters die onder meer Google nu al heeft in de Eemshaven, niet meer toereikend. Google bouwt in Winschoten en de stad Groningen daarom nu kleinere dependances. Maar net als veel concurrenten zoekt het concern daarnaast locaties voor ‘hyperscales’ met een veel grotere capaciteit.
Politiek zijn ze echter omstreden. Meta/Facebook zag een vergevorderd plan voor een nieuwe hyperscale in Zeewolde stranden na fel verzet uit de bevolking. Zulke mega-datacenters slurpen energie, (koel)water en ruimte en stellen daar volgens critici weinig banen tegenover.
Sinds 2022 geldt een landelijk verbod op nieuwe hyperscales met een oppervlak van meer dan 10 hectare en een jaarlijks stroomverbruik boven de 70 megawatt. Er gelden echter twee uitzonderingen op dit zogeheten moratorium: de Eemshaven en de Wieringermeerpolder. Dat zijn ook nu al knooppunten voor computerdataverkeer en ‘Den Haag’ wil die functie verder versterken.
Provincie legt motie naast zich neer
Dat stuit echter op beide locaties op fel verzet van de regionale politiek. In november namen de Groninger Staten met ruime meerderheid een motie aan tegen de komst van nieuwe hyperscales naar de Eemshaven. Alleen de BBB en VVD stemden tegen omdat zij megadatacenters zien als een belangrijke impuls voor de economie.
Daar scharen nu ook Gedeputeerde Staten zich achter, na ruggenspraak met het Hogelandster gemeentebestuur. Volgens beide colleges is een ban op hyperscales niet alleen onverstandig uit economisch oogpunt maar remt het ook de ontwikkeling van de Oostpolder. Het provincie- en gemeentebestuur willen dat landbouwgebied de komende jaren inlijven bij de Eemshaven.
De grote vraag naar ruimte voor hyperscales is nu juist een van de belangrijkste redenen voor de plannen in de Oostpolder, schrijven GS in een toelichting aan Provinciale Staten. Zulke megadatacenters zijn volgens de GS één van ‘kansrijke sectoren’ die een plek moeten krijgen in de 600 hectare metende polder, naast waterstof- en batterijfabrieken en hightechbedrijven die veel stroom vragen voor hun productie.
Volledige ban op hyperscales heeft risico’s
De regionale bestuurders willen wel ‘terughoudend’ zijn met vergunningen voor hyperscales, maar een volledige ban kent ook risico’s. Dan bestaat de kans dat ‘Den Haag’ het van bovenaf oplegt vanwege het nationale belang, vrezen de GS. Een bovengrens van 50 hectare voorkomt dat Groningen de greep op de ontwikkeling van de Oostpolder kwijtraakt en nog veel grotere datacenters moet slikken, tot 100 hectare oppervlak.
Veel politieke ruimte lijkt er niet voor de Staten om nog een ban op hyperscales af te dwingen. GS zijn naar eigen zeggen zelfstandig bevoegd om daarover te beslissen. Wel zeggen ze toe de Staten te zullen raadplegen als er in de toekomst daadwerkelijk vergunningen voor nieuwe megadatacenters worden aangevraagd.
Bron: DvhN.nl