Mega-fabriek in Delfzijl maakt uit mest, rioolslib en gft-afval groen gas

28 apr 2019Nieuws

Gasunie en het Alkmaarse bedrijf SCW Energy willen op het industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl een fabriek bouwen die jaarlijks 150 tot 200 miljoen kubieke meter groen gas produceert.

Dat betekent een enorme boost voor de productie van dit duurzame gas in Nederland, die vorig jaar 110 miljoen kubieke meter bedroeg. Volgens Coen Weusthuis uit Haren, aandeelhouder en voorzitter van de raad van commissarissen van SCW, is met de bouw van de fabriek een investering gemoeid van 150 tot 200 miljoen euro. Er komen volgens hem 50 tot 75 mensen te werken.

Biomassa kan ‘nat’ worden verwerkt

Beide bedrijven willen in 2023 met drie vestigingen 500 miljoen kubieke meter groen gas produceren. Gasunie zorgt voor de installatie, SCW tekent voor de productie. In Alkmaar nadert een demonstratiefabriek zijn voltooiing. In Rotterdam komt een derde vestiging met een capaciteit die nog wat groter wordt dan die van de fabriek in Delfzijl. De proeffabriek in Noord-Holland wordt naar verwachting nog wel uitgebreid, maar de productie daar zal volgens Weusthuis relatief klein zijn.

Sneller en meer

SCW gebruikt voor de groengasproductie een bijzondere vergassingstechniek. Daarmee wordt sneller en meer groen gas gemaakt uit eenzelfde hoeveelheid biomassa dan bij courante methodes. Onderscheidend is bovendien dat de biomassa ‘nat’ kan worden vergast. Grondstoffen zijn bijvoorbeeld mest, rioolslib, slachtafval en gft.

Gas gaat rechtstreeks in transportnet Gasunie

Bij de productie worden organische afval- en reststromen onder hoge druk op een temperatuur van minstens 375 graden gebracht. Die hoge druk heeft als voordeel dat het gas direct kan worden geïnjecteerd in het hoofdtransportnet van Gasunie. Andere producenten – die doorgaans groen gas maken door vergisting – kunnen de brandstof alleen injecteren in de regionale netwerken waar de druk veel lager is.

Aanvoer biomassa over water

Volgens Weusthuis is er al geruime tijd overleg met de provincie over de bouwvergunning. De aanvraag aanstaande is. De beoogde locatie heeft, vertelt hij, een reeks voordelen. ,,We willen de biomassa zo veel mogelijk over het water aanvoeren. Oosterhorn ligt zeer gustig voor transport over zee en via binnenvaartwegen. Daarnaast kunnen we er het gas injecteren in het hogedruknetwerk van de Gasunie.”

Ook groene waterstof

Ook de aanwezigheid van het chemiecluster is een voordeel. Weusthuis: ,,Wij produceren ook groene waterstof. En dat is een belangrijke grondstof voor de chemische industrie.”

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) nam deze week een minderheidsbelang in SCW. Om hoe veel geld het precies gaat is niet bekend.

 

 

 Doorbraak groen gas steunt ambitie Gasunie

De bouw van drie fabrieken voor groen gas in Delfzijl, Alkmaar en Rotterdam door Gasunie en het Alkmaarse SCW kan een doorbraak betekenen voor deze duurzame brandstof.

De productie daarvan groeide de laatste jaren tot 110 miljoen kubieke meter in 2018. Dat getal zegt iets over de ambitie om op de drie locaties 500 miljoen kuub te gaan maken.

De samenwerking met SCW Systems past in de strategie die Gasunie heeft uitgestippeld voor de komende decennia. Het concern wil in de overgang naar een duurzaam energiesysteem een belangrijke rol blijven spelen met zijn bestaande leidingnetwerk.

Groene waterstof voor industrie

Terwijl de geleidelijke aftocht van fossiel aardgas zich zich de komende decennia voltrekt, wil het gastransportbedrijf groene waterstof (gemaakt met elektriciteit van wind- en zonneparken) gaan vervoeren naar de industriële clusters in Nederland en het nabije Duitsland.

Het groene gas moet zijn weg vinden naar onder meer bestaande gebouwen, die moeilijk zijn te verduurzamen. De duurzame brandstof kan ook een rol krijgen in het transport.

Groen gas kan maar in beperkte mate het fossiele aardgas vervangen. Momenteel verbruikt Nederland ruwweg jaarlijks zo’n 45 miljard kubieke meter gas uit het Slochterenveld, de kleine velden, Noorwegen en Rusland.

De productie van groen gas zal dat volume nimmer evenaren. Dat neemt niet weg dat het in een duurzaam energiesysteem waarin zo veel energiebronnen moeten worden aangesproken, een belangrijke rol kan spelen.

Groen gas ook geschikt voor personenauto's

Gasunie ziet in groen gas een probate brandstof om in combinatie met een hybride warmtepomp (die normaal op elektriciteit, bij lage temperaturen op gas werkt) bestaande, moeilijk te verduurzamen en te isoleren gebouwen te verwarmen.

,,Als je met die techniek vier miljoen woningen wilt verwarmen, heb je twee miljard kubieke meter groen gas nodig”, zei Gasunie-topman Han Fennema vorig jaar in Dagblad van het Noorden daarover.

Groen gas leent zich echter ook voor andere toepassingen. Het is geschikt voor personenauto’s en vloeibaar gemaakt dan bio-LNG geheten ook voor vrachtwagens en schepen.

Gasunie verwacht dat in 2030 jaarlijks drie miljard kubieke meter groen gas kan worden ingezet. Brancheorganisatie GroenGas denkt dat in 2050 dat volume tussen de vijf en tien miljard kuub ligt.

Steeds betere vergistingsmethodes

Het wordt in het Noorden relatief grootschalig geproduceerd. Bijvoorbeeld Suikerunie en afvalverwerker Attero in Groningen zijn gezamenlijk goed voor bijna 20 miljoen kuub per jaar, waarmee ze ’s zomers als de gasvraag klein is het hele plaatselijke netwerk vullen. BEC in Coevorden tekent voor 26 miljoen kuub. In Hardenberg verrijst een fabriek die 42 miljoen kubieke meter gaat produceren.

De productie van groen gas is begin jaren tachtig begonnen. De productietechniek heeft pas sinds het begin van deze eeuw serieuze aandacht gekregen. Aanvankelijk begon de aanmaak met het vergisten van organisch materiaal tot biogas. Dat werd vervolgens verrijkt tot groen gas, waardoor het dezelfde kwaliteit krijgt als aardgas. Naast steeds betere vergistingsmethodes, is ook vergassing ontdekt als een manier om het duurzame gas te maken.

In SCW heeft Gasunie kennelijk de partner gevonden die met zijn bijzondere vergassingstechniek groen gas de impuls kan geven, die het gastransportbedrijf nodig heeft om ook in een duurzaam energiesysteem een rol van betekenis te blijven spelen.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Klaar om commercieel gas te geven!

De voorbereiding was lang, gedegen en soms behoorlijk intensief. Maar afgelopen mei ging op industriegebied Oosterhorn-Zuid in Delfzijl dan eindelijk de eerste paal de grond in. Het was het startsein voor de bouw van een flagship fabriek van het Britse...

Lees meer