Megafabriek naar Eemshaven?

18 aug 2022Nieuws

Komt er een mega-batterijenfabriek in de Eemshaven? Brits-Koreaans bedrijf Eurocell wil een fabriek in Noord-Nederland bouwen

Twee miljard euro wil het Brits-Koreaanse Eurocell investeren in een grote batterijfabriek die in Noord-Nederland wordt gebouwd. De Eemshaven lijkt de beste kaarten te hebben voor de megafabriek.

In de Engelse pers en in het FD wordt gemeld dat het concern al vergevorderde gesprekken voert met de Noordelijke overheden en de NOM over de bouw van de fabriek. Het bedrijf bevestigt zelf die gesprekken. Volgens topman Nick Clay is voor ons land gekozen ‘vanwege de Nederlandse klimaatambities en de positieve reacties die we in Nederland kregen op onze plannen’.

De bouw zou volgend jaar moeten beginnen en in 2025 voltooid zijn. Tegen die tijd moeten er 40 miljoen batterijen per jaar worden geproduceerd. Het project levert enkele honderden directe en indirecte banen op, aldus de fabrikant.

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) was niet bereikbaar voor commentaar.

Batterijen gaan veel langer mee

Eurocell ontwikkelt batterijen die veel langer mee zouden gaan dan de traditionele lithiumaccu’s en die sneller zijn op te laden. Ook zouden ze veiliger zijn. Aan die nieuwe accu’s is jaren gewerkt, vooral in Korea. De batterijen die straks in ons land van de productielijn rollen, zijn bedoeld voor gebruik in voertuigen, maar ook voor industriële toepassingen en gebruik in de woonomgeving.

Hoewel Eurocell geen locatie noemt voor de bouwplannen, is het aannemelijk dat die voor de Eemshaven zijn bedoeld. In de haven wordt gewerkt aan de uitbreiding van het industrieterrein met 600 hectare. Ook is er volop stroom beschikbaar: er liggen drie energiecentrales, windparken, terwijl er ook stroomkabels aanlanden uit onder meer Noorwegen.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt  naar DelfSail 2024!

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt naar DelfSail 2024!

DelfSail heeft opnieuw een aantal bijzondere tall ships weten vast te leggen. Daaronder Guayas uit Ecuador. Met haar gigantische vlag trekt het schip alle aandacht naar zich toe, in de felle nationale kleuren van Ecuador en met haar de bemanning op de ra’s. Volgens...

Lees meer