Megafabriek naar Eemshaven?

18 aug 2022Nieuws

Komt er een mega-batterijenfabriek in de Eemshaven? Brits-Koreaans bedrijf Eurocell wil een fabriek in Noord-Nederland bouwen

Twee miljard euro wil het Brits-Koreaanse Eurocell investeren in een grote batterijfabriek die in Noord-Nederland wordt gebouwd. De Eemshaven lijkt de beste kaarten te hebben voor de megafabriek.

In de Engelse pers en in het FD wordt gemeld dat het concern al vergevorderde gesprekken voert met de Noordelijke overheden en de NOM over de bouw van de fabriek. Het bedrijf bevestigt zelf die gesprekken. Volgens topman Nick Clay is voor ons land gekozen ‘vanwege de Nederlandse klimaatambities en de positieve reacties die we in Nederland kregen op onze plannen’.

De bouw zou volgend jaar moeten beginnen en in 2025 voltooid zijn. Tegen die tijd moeten er 40 miljoen batterijen per jaar worden geproduceerd. Het project levert enkele honderden directe en indirecte banen op, aldus de fabrikant.

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) was niet bereikbaar voor commentaar.

Batterijen gaan veel langer mee

Eurocell ontwikkelt batterijen die veel langer mee zouden gaan dan de traditionele lithiumaccu’s en die sneller zijn op te laden. Ook zouden ze veiliger zijn. Aan die nieuwe accu’s is jaren gewerkt, vooral in Korea. De batterijen die straks in ons land van de productielijn rollen, zijn bedoeld voor gebruik in voertuigen, maar ook voor industriële toepassingen en gebruik in de woonomgeving.

Hoewel Eurocell geen locatie noemt voor de bouwplannen, is het aannemelijk dat die voor de Eemshaven zijn bedoeld. In de haven wordt gewerkt aan de uitbreiding van het industrieterrein met 600 hectare. Ook is er volop stroom beschikbaar: er liggen drie energiecentrales, windparken, terwijl er ook stroomkabels aanlanden uit onder meer Noorwegen.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG)...

Lees meer
Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Damco Aluminium Delfzijl (Aldel) legt per direct de productie stil vanwege de hoge gas- en stroomprijzen. Het bedrijf zit al langer in zwaar weer. Eerder op donderdagavond hadden vakbond FNV en de ondernemingsraad van het bedrijf nog hoop op scenario's die op korte...

Lees meer