Megafabriek naar Eemshaven?

18 aug 2022Nieuws

Komt er een mega-batterijenfabriek in de Eemshaven? Brits-Koreaans bedrijf Eurocell wil een fabriek in Noord-Nederland bouwen

Twee miljard euro wil het Brits-Koreaanse Eurocell investeren in een grote batterijfabriek die in Noord-Nederland wordt gebouwd. De Eemshaven lijkt de beste kaarten te hebben voor de megafabriek.

In de Engelse pers en in het FD wordt gemeld dat het concern al vergevorderde gesprekken voert met de Noordelijke overheden en de NOM over de bouw van de fabriek. Het bedrijf bevestigt zelf die gesprekken. Volgens topman Nick Clay is voor ons land gekozen ‘vanwege de Nederlandse klimaatambities en de positieve reacties die we in Nederland kregen op onze plannen’.

De bouw zou volgend jaar moeten beginnen en in 2025 voltooid zijn. Tegen die tijd moeten er 40 miljoen batterijen per jaar worden geproduceerd. Het project levert enkele honderden directe en indirecte banen op, aldus de fabrikant.

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) was niet bereikbaar voor commentaar.

Batterijen gaan veel langer mee

Eurocell ontwikkelt batterijen die veel langer mee zouden gaan dan de traditionele lithiumaccu’s en die sneller zijn op te laden. Ook zouden ze veiliger zijn. Aan die nieuwe accu’s is jaren gewerkt, vooral in Korea. De batterijen die straks in ons land van de productielijn rollen, zijn bedoeld voor gebruik in voertuigen, maar ook voor industriële toepassingen en gebruik in de woonomgeving.

Hoewel Eurocell geen locatie noemt voor de bouwplannen, is het aannemelijk dat die voor de Eemshaven zijn bedoeld. In de haven wordt gewerkt aan de uitbreiding van het industrieterrein met 600 hectare. Ook is er volop stroom beschikbaar: er liggen drie energiecentrales, windparken, terwijl er ook stroomkabels aanlanden uit onder meer Noorwegen.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer