Van Merksteijn doet grote investering voor nieuwe fabriek in Eemshaven

8 mrt 2018Nieuws

Van Merksteijn International (VMI) heeft deze week bij de Italiaanse onderneming Danieli de technische uitrusting voor een geïntegreerde staalfabriek besteld die in de Eemshaven zal worden gebouwd. Het wordt een ultra moderne “Green Steelmill” die in de wereldwijde staalmarkt de standaard moet worden op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en innovatie. De totale investering die hiermee gemoeid zal zijn wordt geschat op 260 miljoen Euro en levert directe werkgelegenheid op voor ongeveer 300 mensen en indirect een veelvoud daarvan.

 

Danieli is een wereldmarktleider in de technologie voor het produceren van zogenaamde lange producten (waaronder walsdraad). De fabriek in de Eemshaven zal binnen 2,5 jaar gereed zijn waardoor de inbedrijfstelling in de tweede helft van 2020 zal plaatsvinden. Als alles mee zit, start de bouw van de fabriek naar alle waarschijnlijkheid in het eerste kwartaal van 2019.

 

Project Green Steelmill

Het complete project betreft het smelten van schroot tot vloeibaar staal en het uitwalsen van knuppels tot walsdraad. VMI heeft gekozen voor Eemshaven in Groningen waar een “green field” locatie beschikbaar is van ongeveer 50 hectare. De productiecapaciteit na de bouw van fase 1 zal rond de 900.000 ton walsdraad zijn. Het besluit om te investeren werd vergemakkelijkt dankzij de niet aflatende steun van haar klanten en huidige leveranciers uit verschillende delen van de wereld. In 2017 heeft de VMI Group rond 1.13 miljoen ton walsdraad verwerkt tot eindproducten zoals wapeningsstaal en hekwerk producten. Vanwege een structureel tekort aan walsdraad in de EU is VMI vandaag de dag gedwongen een groot deel van haar grondstof van buiten de EU te importeren.

 

Leveringszekerheid

Ten behoeve van de leveringszekerheid van de continue vraag naar bijna 1.2 miljoen ton wapeningsstaal en hekwerkproducten per jaar, ziet VMI het als een logische en verantwoorde stap om een deel van haar grondstof zelf te gaan produceren uit staalschroot dat in voldoende mate binnen de EU beschikbaar is. En omdat de totale capaciteit van VMI Group ruim 2.3 miljoen ton is, gelooft VMI dat zelfvoorzienend zijn voor een gedeelte van haar walsdraad de beste optie is voor verdere groei, iets dat gedurende de laatste jaren niet mogelijk was wegens een continu gebrek aan voldoende walsdraad binnen de EU markt.

 

Over VMI

Van Merksteijn International in Almelo is een 100% private onderneming, een familiebedrijf geleid door Peter van Merksteijn met 550 medewerkers, een jaarlijkse omzet tussen de 400-500 miljoen Euro en een jaarlijkse Ebitda van ongeveer 35 miljoen Euro.

Circulaire industrie De komst van Van Merksteijn Internationaal B.V. past perfect in de (groene) Havenvisie die Groningen Seaports nastreeft. Een van de speerpunten in deze visie is het hebben van een volledige circulaire industrie. Groningen Seaports heeft zich samen met de Provincie Groningen, de gemeente Eemsmond en Eemsdelta EZ sterk gemaakt om dit project te realiseren dat een grotere toegevoegde waarde heeft voor de directe en indirecte werkgelegenheid in de Eemshaven.

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer