Miljoenen voor dijkverbetering tussen Eemshaven en Delfzijl

9 jun 2016Nieuws

 Waterschap Noorderzijlvest kan aan de slag met het verbeteren van de zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl. De financiering van het ruim 180 miljoen kostende project is rond.

Het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma neemt het grootste deel, 114 miljoen euro, voor zijn rekening. Andere investeerders zijn de NAM, de Commissie Bodemdaling, de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl.

Noorderzijlvest gaat de zeedijk over een lengte van bijna 12 kilometer verhogen, verbreden en aardbevingsbestendig maken. De dijk wordt gemiddeld 50 centimeter hoger en 10 tot 15 meter breder. Bij Delfzijl wordt de dijk het meest verhoogd: twee meter.

De start van de werkzaamheden staat gepland voor december 2016. Drie jaar later, eind 2019, moet de dijk weer aan de veiligheidseisen voldoen, aardbevingen kunnen doorstaan en de bodemdaling opvangen, meldt Noorderzijlvest vrijdag.

Richard Jorissen (links op de foto) van het Hoogwaterbeschermingsprogramma ziet het project als een voorbeeld voor de rest van Nederland, waar de organisatie de komende jaren 1100 kilometer aan dijken aanpakt. ,,Noorderzijlvest voert de dijkverbetering versneld uit om de veiligheid van de inwoners blijvend te garanderen.’’

Het algemeen bestuur van Noorderzijlvest neemt op 22 juni een besluit over de financiering van het project. Een deel van de dijk is bekleed met Noorse steen. Uit onderzoek blijkt dat de bekleding sterk genoeg is en niet vervangen hoeft te worden. Dit levert het waterschap en het Hoogwaterbeschermingsprogramma een besparing op van 25 miljoen euro.

Bron: dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer