Miljoenennota: noordelijke werkgevers vrezen voor werkgelegenheid in Eemsdelta

15 sep 2015Nieuws

 GRONINGEN – De noordelijke werkgeversorganisaties zijn 'redelijk positief' over de Miljoenennota die het kabinet dinsdagmiddag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Wel hekelen ze dat er geen vrijstelling van energiebelasting komt voor energie-intensieve bedrijven in de grootmetaalsector en chemische industrie.
De energiebelasting gaat volgend jaar zelfs omhoog. 'Dat is slecht voor de werkgelegenheid en beschadigt de concurrentiepositie van de getroffen bedrijven. De werkgelegenheid in de Eemsdelta-regio zal daaronder gaan lijden', voorspelt Lambert Zwiers, directeur van VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord.

Retailsector
Zwiers vindt bovendien dat het kabinet in zijn nieuwe begroting te weinig oog heeft voor de winkeliers.

'De omstandigheden van de laatste jaren hebben grote invloed gehad op de retailsector en daarmee ook op de regionale economie en samenleving. Kleine vitale dorpen en binnensteden zijn onmisbaar voor het ondernemerschap en groei van de economie in Noord-Nederland', vindt Zwiers.

Lastenverlichting
De werkgeversorganisaties zijn wel blij met de lastenverlichting van vijf miljard euro. 'Een onmisbare eerste stap,' aldus Zwiers, 'maar die moet na 2016 wel verder uitgebreid worden na jaren van flinke lastenverzwaringen.'

Zwiers is voor het herstel van de regionale economie ook blij dat de BTW-verhoging niet doorgaat, omdat dit plan duizenden banen zou hebben gekost.

Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie