Ministerie: hoogspanningskabels worden bovengronds

22 dec 2016Nieuws

Het ministerie van Economische Zaken gaat de hoogspanningskabels tussen de Eemshaven en Vierverlaten definitief bovengronds aanleggen.

De provincie en gemeenten Ten Boer, Zuidhorn, Bedum, Winsum, Loppersum, Delfzijl en Eemsmond hadden bezwaren tegen die plannen, omdat de kabels het landschap aantasten.
Vorige week drong de Tweede Kamer daarom aan om verschillende alternatieve routes voor de elektriciteitskabels te bekijken.

‘Geringe winst’
Die alternatieven zijn nu afgewimpeld. Volgens minister Henk Kamp is de winst van gedeeltelijk ondergronds aangelegde kabels gering. Voor hem weegt dat niet op tegen de kosten van 105 tot 135 miljoen euro.

Minder woningen
De huidige hoogspanningskabel is niet meer volgens de moderne normen. De kabel van 220 kV moet daarom worden vervangen voor een alternatief van 380 kV. De oude kabels worden gesloopt als de nieuwe er staan. Onder of bij de huidige kabels staan 66 woningen. Onder de nieuwe zijn dat er drie.

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer