NAM onderzoekt dumpen productiewater in Groningse Eems

30 mrt 2016Nieuws

 De NAM laat onderzoeken of het bedrijf productiewater dat is gebruikt bij het oppompen van olie na zuivering kan dumpen in de Groningse Eems. Het is één van vier alternatieven die woensdag zijn gepresenteerd.
Het water dat eventueel in de Eems wordt geloosd voldoet aan de milieuwetten volgen Pierre Wimmers van de NAM. 'De NAM sluit zich aan bij een bestaand transportsysteem. Aan die bestaande eisen zouden wij ook moeten voldoen.'

Vervuild en zout water
Het met chemicaliën vervuilde en vooral erg zoute water werd tot vorig jaar in lege gasvelden in Twente geïnjecteerd. Maar nadat bij Hardenberg een lek in de afvalwaterleiding was geconstateerd, staakte de NAM de oliewinning in Drenthe. Sindsdien wordt onder toeziend oog van bestuurders uit Drenthe en Overijssel gezocht naar alternatieven.

'Risicovol alternatief'
Anders dan bij de injectie in Twente zal het water dat via pijplijnen in de Eems moet stromen, eerst worden gezuiverd. Het is een risicovol alternatief, blijkt uit een begeleidend rapport. Als er een lekkage ontstaat, kan verontreiniging via de Eemshaven in werelderfgoedgebied de Waddenzee terechtkomen.

Reactie NAM
'Er zitten niet alleen zout en chemicaliën in het water', zegt Wimmers, 'er zitten ook stoffen in die uit de ondergrond meekomen. Het is nu spannend voor de onderzoekers om er achter te komen welke stoffen we uit het water kunnen halen, wat er dan overblijft en wat we daar dan mee kunnen doen.'

Dumpen in de Waddenzee
Bestuurders uit Drenthe en Groningen bespraken in november al het onderzoeken van dumpen in de Waddenzee, blijkt uit een verslag van de Begeleidingscommissie Afvalwaterinjecties. Daarbij werd al verwezen naar mogelijke negatieve gevolgen voor het Unesco-gebied.

Ook het hervatten van injecties van ongezuiverd water in Twente behoort tot de mogelijkheden, meldden NAM en de provincie Overijssel. In Twente is veel onrust over wat er in de bodem gepompt wordt. Statenleden hebben er al meerdere keren op aangedrongen het project nooit meer toe te staan. Een derde optie is beperkte zuivering gevolgd door injectie van het water in Drentse en Twentse bodem. Het vierde scenario dat onderzocht wordt is zuivering van het water, waarna het schone water geloosd wordt.

Masterplan voor schone rivier
Vorig jaar riepen tien Nederlandse en Duitse natuurorganisaties nog op voor een betere bescherming van het mondingsgebied van de Eems. Maar een Duits masterplan om de rivier op te knappen en weer levensvatbaar te maken dreigt te mislukken. Het Emssperrwerk, een waterkering, weigert mee te werken omdat er anders schade aan de dam zou ontstaan.

Rond de zomer moeten de vier alternatieven zijn onderzocht. Dan gaat de NAM beslissen welk alternatief het bedrijf gaat gebruiken.

Bekijk hier een filmpje van de NAM over hoe waterinjectie werkt:

 

Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer