Netwerkbijeenkomst: Tientallen bedrijven willen naar Eemshaven

17 mrt 2022Bijeenkomsten, Nieuws

Tientallen bedrijven willen naar Eemshaven en Delfzijl, maar de grond raakt er uitverkocht. Groningen Seaports wil Chemiepark na investering van 67 miljoen met 400 hectare uitbreiden

Groningen Seaports wil 67 miljoen investeren in de uitbreiding van het Chemiepark in Delfzijl. Het industrieterrein bij de havenstad wordt 400 hectare groter. Er is veel belangstelling voor een plek in het gebied. En dat kan binnen enkele jaren duizenden banen opleveren.

Havenbedrijf Groningen Seaports wil het Chemiepark laten groeien in Oosterhorn-zuid. In dat gebied zijn op dit moment al bedrijven gevestigd als siliciumcarbidefabriek ESD-SIC en Purified Metal Company (PMC).

Veel vraag, steeds minder ruimte voor bedrijven

Tijdens een bijeenkomst van bedrijvennetwerk Eemshaven.info zei Jannes Stokroos van Groningen Seaports donderdag dat er grote belangstelling is voor een plek in Delfzijl. Bij havens en industrieterreinen in Nederland is steeds minder bedrijfsruimte beschikbaar, terwijl de industriële markt en dus de ruimtevraag groeit.

Ook speelt een rol dat Groningen Seaports sinds 2012 een groene visie hanteert. ,,Deze regio loopt voorop, zeker als het gaat om het terugdringen van CO2-uitstoot’’, zegt Stokroos. ,,Dat spreekt andere bedrijven aan. Die komen daarom hier kijken.’’

Circulaire economie

Op dit moment praat Groningen Seaports met vijftig bedrijven die interesse hebben zich te vestigen in Eemshaven en Delfzijl. ,,Voorheen sprak je per jaar met 10 mogelijke kandidaten die zich hier willen vestigen. Nu praat je met vijftig.’’

Groningen Seaports wil met de uitbreiding inhaken op de steeds snellere ontwikkelingen op het gebied van bio-based produceren en circulaire economie. Voor 67 miljoen wil het havenbedrijf Oosterhorn-zuid geschikt maken voor fabrieken die zich op dit terrein begeven.

Afval omzetten naar nieuwe producten

De afgelopen tijd hebben verschillende partijen aangekondigd een fabriek te willen bouwen in Delfzijl. BioBTX wil een fabriek bouwen waar jaarlijks 50.000 ton plastic afval wordt omgezet in benzeen, tolueen en xyleen; grondstoffen voor groen plastic en elektronica.

Ook bedrijven als Avantium en Cosun beet Company hebben zowel gezamenlijk als individueel plannen om in Delfzijl fabrieken neer te zetten. De ontwikkelingen in de circulaire economie gaan snel. Zo zijn er zelfs al initiatieven om van gebruikt textiel materialen voor de bouw te maken.

Dit overtreft stoutste verwachtingen

Van de partijen waarmee Groningen Seaports praat, is het merendeel zeer serieus. Stokroos spreekt over 40 bedrijven die zeer serieus zijn. Die bedrijven zouden samen goed zijn voor ruim 2000 directe arbeidsplaatsen. Indirect zouden daar nog eens duizenden bijkomen. ,,Ik heb altijd geloofd in de ontwikkeling van de Groninger havens’’, zei Stokroos tegen de ondernemers van Eeemshaven.info. ,,Maar wat er nu gebeurt, overtreft mijn stoutste verwachtingen.

Bedrijven zetten vaart achter de plannen

En veel van die bedrijven hebben haast. Ze willen binnen twee jaar bouwen. Groningen Seaports heeft daarom ook haast. Om in te kunnen spelen op huidige en toekomstige schaarste aan bedrijfsgrond, wil het havenbedrijf snel aan de slag met Oosterhorn-zuid.

Vacatures vervullen wordt enorme uitdaging

Vorig jaar werd al bekend dat er plannen zijn om de Eemshaven 600 hectare uit te breiden in de Oostpolder. Daar zouden bedrijven die een kavel van minimaal 50 hectare nodig hebben een plek moeten krijgen.

Waar bedrijven nu al grote moeite hebben vacatures te vervullen, wordt dat met de komst van de bedrijven naar Delfzijl en Eemshaven alleen maar lastiger. Wethouder Hans Ronde van de gemeente Eemsdelta erkent dat er een enorme uitdaging ligt. ,,Dat gaat niet zomaar lukken’’, zei hij donderdag. ,,Het is nu al erg moeilijk alle banen vervuld te krijgen. We zullen alle zeilen bij moeten zetten om het voor elkaar te krijgen.’’

Bron: DvhN.nl

De foto’s, gemaakt door Jan Zeeman, vindt u hier.

Meer nieuws in deze categorie