Nieuwe fabriek van 80 miljoen in Delfzijl: hier wordt plastic afval weer een grondstof

25 sep 2021Nieuws

BioBTX uit Groningen bouwt in Delfzijl een fabriek waar vanaf 2027 jaarlijks 50.000 ton plastic afval duurzaam wordt omgezet in chemische grondstoffen. De fabriek vraagt een investering van ongeveer 80 miljoen euro.

Dat maakten directeuren Ton Vries en Cor Kamminga vrijdag bekend. Onder de naam Petra Circular Chemicals wil BioBTX komend voorjaar met de bouw beginnen.

10 procent van Nederlandse plastic afvalberg

De fabriek wordt in twee fasen gebouwd. De eerste fase is in 2024 afgerond, in 2027 moet Petra Circular Chemical volledig draaien. Dan kan het bedrijf elk jaar 50.000 ton plastic verwerken. Dat is ongeveer 10 procent van de totale plastic afvalberg die Nederland jaarlijks produceert.

Vries wijst erop dat de (chemische) industrie wereldwijd op een keerpunt staat. Waar in de productie van goederen nu nog voornamelijk gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, mag dat in 2050 niet meer. ,,Dat is een enorme uitdaging en tegelijkertijd ook een enorme kans. In dat momentum past de lancering van deze fabriek prima.’’

Plastic omzetten in nieuwe grondstoffen

BioBTX sprong acht jaar geleden al in op de ontwikkeling naar fossielvrij. In de proeffabriek op Zernike heeft het bedrijf technologie ontwikkeld om plastic afval om te zetten naar aromaten als benzeen, tolueen en xyleen (btx). Aromaten die weer gebruikt kunnen worden in de productie van plastic, kunststoffen, elektronica en chemie.

BioBTX levert bijvoorbeeld de grondstoffen die Teijin Aramid in Delfzijl gebruikt voor het maken van zijn supersterke vezels.

De Groningers werken ook samen met een bedrijf dat in de Rotterdamse haven de enorme kabels inzamelt waarmee zeeschepen worden vastgelegd. Kamminga: ,,Die bestaan uit kunststoffen. Als de kabels versleten zijn, worden ze gedumpt. Wij kunnen die verwerken.’’

70 procent van het afval komt terug in de keten

De technologie die BioBTX heeft ontwikkeld levert een forse CO2-reductie op. Vergeleken met de fossiele productie van een kilo aromaten, levert de Groningse technologie een besparing op van 4 kilo CO2. Vries: ,,Van de 50 kiloton afvalplastic die we straks verwerken komt 70 procent terug als grondstof in de productieketen.’’

Het voordeel van BioBTX’ technologie is dat alle soorten plastic benut kunnen worden. Vries: ,,Het gaat om plastic dat nu nog in de verbrandingsoven verdwijnt of vroeger in balen werd verpakt en in Turkije of China in de grond werd opgeslagen.’’

Vries en Kamminga zeggen op dit moment finale gesprekken te voeren met zowel investeerders in de fabriek enerzijds en afnemers van grondstoffen anderzijds. Op het chemiepark in Delfzijl is een terrein gereserveerd voor de fabriek.

Voor de aanlevering van het plastic kijkt Petra Circular Chemicals naar een gebied van 100 kilometer rond Delfzijl.

Technologie komt te koop

Het idee is de technologie op de markt te brengen. ,,Diverse grote chemiebedrijven hebben geïnformeerd naar onze technologie. Wat we straks willen is de technologie verkopen, zodat er fabrieken gesticht kunnen worden op plekken dicht bij de afvalstromen. Dat is beter dan het afval over grote afstanden naar een fabriek transporteren’’, zegt Kamminga.

Naast de fabriek in Delfzijl blijft er een hoofdkantoor met een afdeling voor onderzoek en ontwikkeling in Groningen. In totaal biedt Petra Circular Chemicals straks werk aan vijftig mensen.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie