Nieuwe glasvezelverbinding verbetert positie Eemshaven voor datacenters

17 mei 2019Nieuws

Groningen, 17 mei 2019 – Eurofiber heeft zijn tweede glasvezelverbinding tussen Groningen Stad en de Eemshaven opgeleverd. Met de totstandkoming van deze verbinding is de connectiviteit van Dataport Eemshaven verder verbeterd en is het gebied nog aantrekkelijker geworden voor de komst van grote datacenters.

De nieuwe verbinding met een lengte van 37 kilometer is in opdracht van Eurofiber Nederland, een leverancier van hoogwaardige digitale infrastructuur, aangelegd en onlangs opgeleverd. Met de aanleg van een tweede route krijgen klanten van Eurofiber de beschikking over twee volledig gescheiden glasvezelverbindingen tussen Groningen en Eemshaven. Groningen is op zijn beurt langs twee routes verbonden met het internetknooppunt Amsterdam, over de Afsluitdijk en over Lelystad. Tevens hebben klanten de mogelijkheid de kortste route naar Hamburg te ontsluiten.

Director Infra Operator Arian de Korte: ‘Eemshaven ontwikkelt zich tot een toplocatie voor grote datacenters. Dat zie je bijvoorbeeld aan QTS, de wereldwijd opererende datacenter provider die vorige week aankondigde zich in Eemshaven en Groningen te gaan vestigen. Zulke partijen eisen een glasvezelnetwerk dat voldoet aan de hoogste normen qua bandbreedte, uptime (beschikbaarheid) en latency (snelheid), en de kortste routes. Met een tweede, rechtstreekse verbinding tussen Eemshaven en Groningen Stad voldoen we hier ruimschoots aan.’

Groningen Seaports is erg verheugd over de verbeterde connectiviteit. ‘Eurofiber is een langjarige belangrijke partner van Dataport Eemshaven. Deze nieuwe infrastructuur versterking levert een kwalitatieve keuze voor onze klanten en zal een aanzuigende werking op nieuwe bedrijven hebben’, aldus manager Strategy & Business Development Robert van Tuinen.

Eurofiber is de komende tijd nog bezig met het koppelen van zijn klanten op het nieuwe tracé. Eind juni zijn de eerste klanten op de nieuwe verbinding aangesloten.      

Over Eurofiber

Eurofiber exploiteert sinds 2000 hoogwaardige digitale infrastructuur. Met ons eigen open glasvezelnetwerk en onze datacenters bieden we ondernemingen, overheden en non-profit organisaties toekomstvaste dataverbindingen. Klanten hebben bij Eurofiber de vrijheid om zelf de diensten, toepassingen en aanbieders te kiezen die ze nodig hebben. Zo kunnen ze het innovatiepotentieel in de digitalisering ten volle benutten. Eurofiber Nederland maakt deel uit van Eurofiber Group. In de groep beschikken wij over een glasvezelnetwerk van ruim 31.000 kilometer in Nederland en België en vier datacenters. Daarnaast bieden we oplossingen voor volledig flexibele interconnectiviteit tussen meer dan 50 datacenters.

Over Dataport Eemshaven

Dataport Eemshaven beschikt over alle faciliteiten die datacenters nodig hebben voor de betrouwbaarheid van data opslag. Dataport Eemshaven bevindt zich in Groningen. De beschikbaarheid van energie in de Eemshaven is ongeëvenaard in Europa; het datacenter businesspark kan vanuit de nabije omgeving beschikken over meer dan 8.000 MW, verdeeld over een brede energiemix. Er is nog ruimte in Dataport Eemshaven en de regio beschikt over uitstekende verbindingen met internet hubs in Amsterdam, Hamburg en de Deense regio. Google, de grootste zoekmachine ter wereld, breidt zijn toch al grote datacenter in de Eemshaven verder uit. Google Eemshaven wordt daarmee het grootste datacenter van Europa. Onlangs maakte het Amerikaanse QTS bekend eveneens enorm te investeren in datacenterfaciliteiten in de Eemshaven.

Bron:www.groningen-seaports.com 

Meer nieuws in deze categorie

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

Op donderdag 13 juni  om 08.00 uur vertrekt de Regina Andrea vanaf de drijvende steiger in Delfzijl voor een vaartocht met een aantal doelen: - netwerken met leden (ook van andere lokale businessclubs) - geld inzamelen voor de commissie Social Affairs (vrijwillige...

Lees meer
Subsidie voor Eemshydrogen

Subsidie voor Eemshydrogen

Marinus Tabak, COO EWE, postte zojuist het volgende bericht: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws markeert een...

Lees meer