Noord-Nederland wil Europese waterstofkoploper worden

9 mei 2019Nieuws

Noord-Nederland doet met brede (inter)nationale steun mee met een Europese call van de Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH 2 JU). Hiermee zou 20 miljoen geïnvesteerd kunnen worden in Noord-Nederlandse waterstofprojecten. De call, genaamd Hydrogen Valley, is door New Energy Coalition met ondersteuning van het SNN, de noordelijke provincies en het bedrijfsleven opgesteld en ingediend in samenwerking met 31 partners.

Maar liefst 66 organisaties en bedrijven ondersteunen deze call, waaronder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, VNO-NCW, MKB Nederland en organisaties vanuit Nieuw Zeeland, Amerika, Spanje, Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Europa wil met deze call een regionale groene waterstofeconomie stimuleren. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, start Noord-Nederland in 2020 met nieuwe waterstofprojecten.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra, provincie Drenthe, is bestuurlijk trekker van de deelname aan deze Europese waterstofcall, mede namens de provincies Groningen en Fryslân. “Noord-Nederland is innovatief op het gebied van energie. Ondernemers zien de ontwikkelingen en kansen op het gebied van waterstof en toekenning van deze call betekent een mooie impuls voor de Noord-Nederlandse economie. Onze regio wil en kan hiermee een koploperspositie vervullen en daarmee een significante bijdrage leveren aan een duurzamer Nederland.”

Gedeputeerde Patrick Brouns, provincie Groningen: “Noord-Nederland is klaar voor de ontwikkeling van een bloeiende, groene waterstofeconomie in verschillende sectoren. Sterker, we zijn al begonnen. Met de voorgenomen investeringen én gerichte Europese steun kunnen we de productie en het gebruik van CO2-vrije waterstof fors opschalen. Zo vergroenen we de industrie en versterken we de economie in onze regio, in de rest van Nederland en daarbuiten.”

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Groene waterstof helpt bij het verduurzamen van ons land, schoner vervoer en bijvoorbeeld straks bij de verwarming van onze huizen. Juist het mkb in het Noorden maakt dit mogelijk en bouwt de huidige ‘gasrotonde’ om naar de ‘waterstofrotonde’ van de toekomst. We kunnen daarbij met name in het noorden van ons land bouwen op talloze gespecialiseerde ondernemers met kennis van zaken.”

Als de aanvraag aan Noord-Nederland gegund wordt, betekent dit dat er de komende jaren meer middelen beschikbaar zijn om productie, distributie, opslag en toepassing van waterstof samen te brengen. Dit biedt ook grote kansen voor ondernemers in Noord-Nederland en voor het verduurzamen van de industrie. Op dit moment zijn er in Noord-Nederland bedrijven die hard werken aan verduurzaming van de chemie, waterstofauto’s, batterijen en openbaar vervoer. Met de ondersteuning vanuit FCH 2 JU zullen deze bedrijven en nieuwe start-ups waterstoftoepassingen nog verder kunnen verfijnen.

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “Met het industriële cluster rond Delfzijl en Emmen en alle energiekennis en de bestaande gasinfrastructuur heeft Noord-Nederland een unieke uitgangspositie om dé groene waterstofhub te worden van Noordwest-Europa. Goed voor een duurzamer Nederland en voor een sterke economie met mooie banen en kansen voor het noorden van ons land.”

Als de aanvraag gegund wordt, zal de uitvoering rond 2020 starten. De duur van het project is zes jaar.

 

Bron: GIC.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer