Noorden heeft Tesla veel te bieden

2 dec 2016Nieuws

Bestuurders zoeken contact met Tesla: of de Eemshaven niet iets is voor een Gigafactory. Het is de opmaat naar een mooi bidbook.

Hoe zal de Eemshaven danwel Noord-Nederland worden aangeprezen bij Tesla’s eigenaar Elon Musk? Zo: ,,Met zijn hoge standaarden in logistiek, industrie en technologie, bejubelde voeding en chemische sectoren plus de goed opgeleide meertalige bevolking, is Nederland een waardevolle en populaire keus, zoals menigeen al ontdekt heeft. Als regio biedt Noord-Nederland alle voordelen van Nederland, met heel veel kenmerken die voor een specifieke scherpte zorgen.’’

Vragen en antwoorden

Het is de zeer algemene tekst van een whitepaper, een document dat naar partijen wordt gestuurd als ze informatie over het Noorden willen hebben. Maar met deze tekst haal je geen bedrijven binnen en dat weten ze drommels goed bij de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM), die ingeschakeld wordt bij de acquisitie van bedrijven. NOM’s adjunct-directeur Sander Oosterhof: ,,Als een partij naar onze regio wil, dan komen er heel specifieke vragen op tafel. Voor een goed bidbook heb je antwoorden op die vragen nodig.’’

Oosterhof denkt dat Noord-Nederland een mooi bidbook kan samenstellen voor Tesla. ,,Maar we zullen niet de enige zijn’’, maakt de NOM-topman een voorbehoud. Hij zegt – bij wijze van spreken – dat er op dit moment ‘300 regio’s in Europa’ dingen naar de gunsten van Tesla’s topman Elon Musk. ,,We kunnen een mooi voorstel neerleggen.

En zeker vijftien tot twintig regio’s kunnen dat ook, waardoor een serie verdiepingsfactoren een rol gaat spelen. Kijk, binnen Nederland spelen al een paar van die factoren. Zo heeft minister Henk Kamp al een voorkeur uitgesproken voor Limburg en Brabant. Het is een complex proces.’’

Andere regio’s

Het kan dat Musk voor de Eemshaven kiest, maar er zijn nog tal van andere kansrijke regio’s. Het hangt af van wat de Amerikanen willen. Oosterhof: ,,Een ding is zeker: Musk komt hier niet vanwege de subsidie. Omgevingsfactoren spelen een rol, zoals de aanwezigheid van VW in Emden en Mercedes in Bremen. Daarmee is infrastructuur nabij.’’

Maar waar het vooral om zal draaien, zijn de kosten plus de mogelijkheid goed personeel te werven. En de supplychain, de keten van toeleveranciers, is een wezenlijke factor. ,,Belangrijke vragen zijn: wie maakt de onderdelen, hoe krijgen we die op de fabriek? Tesla wil geen voorraden en hoe wordt dat opgelost’’, zegt Oosterhof. ,,Een bidbook met die antwoorden hebben we nog niet.’’

Oosterhof heeft zelf ook nog tal van vragen: hoeveel grond is er nodig, hoe moet het personeel zijn opgeleid, maar ook: hoeveel mensen zijn er exact nodig? ,,We hebben in Noord-Nederland heel veel sterke punten en die komen uiteindelijk allemaal in het bidbook’’, klinkt het.

Gigafactory

Tesla beschikt inmiddels over één zogenoemde Gigafactory bij Reno (Nevada), waar batterijen voor auto’s worden gemaakt. Die groeit uit tot een fabriek van 100 tot 250 hectare. En op termijn wil Tesla daar 6000 man aan het werk hebben.

De Eemshaven – internationaal weggezet als Amsterdam- of Rotterdam-Noord – was vijftien jaar geleden al eens in beeld bij BMW. Die fabriek landde uiteindelijk in Leipzig, nadat allerlei Europese regio’s tegen elkaar waren uitgespeeld door BMW. Toen was het van meet af aan duidelijk dat BMW de optie Eemshaven amper serieus nam. En Noord-Nederland had al heel snel door dat BMW evenmin serieus viel te nemen want in die tijd waren er geen 3000 werknemers te mobiliseren.

Er is geen ondernemer zoals Elon Musk

Tesla is Elon Musk. De 45-jarige Zuid-Afrikaan vergaarde zijn vermogen met het betaalsysteem PayPal en investeerde de 165 miljoen dollar die hij daarmee verdiende in nieuwe bedrijven.

In 2003 begon Elon Musk met Tesla, later kwamen daar SpaceX (ruimtevaart) en Gigafactory (hoogwaardige batterijen) bij. Er werken inmiddels enige tienduizenden mensen bij zijn bedrijven en hij is de verpersoonlijking van The American Dream, want in dertien jaar stampte hij een wereldconcern uit de grond.

Ondernemer die de wereld wil verbeteren

Elon Musk is overigens niet de man die grote winsten najaagt. Musk is een ondernemer die de wereld wil verbeteren. Hij maakt zich zorgen over duurzaamheid op onze planeet. De elektrische auto van Tesla is ontsproten aan die zorg, net als zijn ijver om een eigen ruimtevaartbedrijf te beginnen en goede batterijen te ontwikkelen, zodat groene energie (zon, wind) kan worden opgeslagen. Immers, die groene energie wordt vaak gewonnen op momenten dat er geen vraag is.

Zijn gedrevenheid is immens. In zijn vorig jaar verschenen biografie – verplicht leesvoer voor ondernemers – staan prachtige voorbeelden. Het is allemaal niet netjes en sociaal zoals hij opereert, hij gaat drammen en dreigen niet uit de weg. Zo kregen werknemers op vrijdagmiddag te horen dat ze het weekeinde door moesten werken omdat een klus ten koste van alles geklaard moest worden. Werknemers die meldden dat ze met de familie een huisje hadden geboekt, kregen te horen dat ze dan wel langer weg konden blijven….

SpaceX

Er is geen ander zoals Elon Musk. Hij begon een ruimtevaartbedrijf en dat is een sector waarin naties opereren. De VS heeft een ruimtevaartprogramma, net als Rusland en China, maar er waren geen particuliere bedrijven in deze sector totdat Musks SpaceX begon. Hij veranderde de wereld van de ruimtevaart meteen, want waar de naties de raketten de ruimte in lieten gaan en daarna een nieuwe bouwden, koos hij voor hergebruik van raketten. Zijn grote missie: met z’n allen naar Mars. Want de wereld wordt vernietigd, volgens hem, in het tempo waarin we momenteel natuurlijke bronnen opsouperen. Mars is onze redding, meent Musk. Overigens lanceert SpaceX elke maand een raket voor commerciële doeleinden.

De manier waarop hij de autofabriek van Tesla aanstuurt is meer dan bijzonder. Klanten betalen voor een auto die ze in feite niet eens kennen. Hij belooft opleverdata die hij niet waarmaakt. Aan de andere kant, wie in Nederland een Tesla Model S heeft besteld krijgt de eerste jaren elk weekend updates. De Tesla-eigenaar krijgt in feite een bèta-versie, zoals dat in de ict-wereld wordt genoemd. Elke verbetering wordt meteen gedeeld met de klanten.

Musk houdt zich bezig met Tesla, SpaceX en Gigafactory, maar ook met Solar City (productie van zonnepanelen) en de Hyperloop. Die laatste activiteit stimuleert hij op afstand, omdat het allemaal wat te veel werd om aan te sturen. De Hyperloop is een voertuig dat zich door een luchtdrukbuis beweegt en hogere snelheden dan een vliegtuig bereikt. In het Slowaakse Bratislava wil men ermee experimenteren.

Feitjes over Tesla

Tesla is gevestigd in Palo Alto (Silicon Valley). In Reno (Nevada) staat een Gigafactory, die bij voltooiing het een na grootste gebouw van de wereld zal zijn (240 hectare). Er wordt 5 miljard dollar in de fabriek geïnvesteerd en er komen 6000 man te werken. Bij Tesla werken 14.000 man, daarnaast werken nog duizenden bij SpaceX en SolarCity. Tesla zou 33,5 miljard dollar waard zijn.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Bijeenkomsten 2024

Bijeenkomsten 2024

Wij hebben voor 2024 data geprikt voor de Eemshaven.Info-bijeenkomsten. Alvast handig om te noteren. Uiteraard ontvangen genodigden tijdig nadere informatie. 23 mei: Flonk: thema-lunchbijeenkomst 13 juni: Delfsail ontbijtbijeenkomst 27 juni: Golfevent Eemshaven.info...

Lees meer