Noorden zet in op ‘schoon’ LNG-schip

11 nov 2016Nieuws

De noordelijke scheepsbouw hoopt tot 2025 ruim 40 orders met een waarde van ruim een miljard euro binnen te slepen voor de bouw van schepen die op de relatief schone brandstof LNG (vloeibaar gas) varen. Die leveren 6500 manjaren werk op.

De eerste order voor een hypermodern baggerschip van zo’n 50 miljoen euro heeft het consortium rond Barkmeijer Shipyards in Stroobos, Conoship International in Groningen en Stichting Energy Valley binnen, zo maakt het vandaag bekend. De samenwerkende bedrijven rekenen op basis van marktonderzoek op nog veel meer werk.

200 banen

Opdrachtgever voor het super-baggerschip, Ecodelta genaamd, is Bagger- en Aannemersbedrijf Van der Kamp in Zwolle. Naar verluidt is er nog een tiental belangstellenden voor een dergelijk vaartuig. De bouw levert gedurende twee jaar 200 banen op.

Het consortium voorziet een grote toekomst voor LNG als brandstof in de scheepvaart, omdat de normen voor de uitstoot van door dieselolie aangedreven schepen steeds strenger worden.

Het baggerschip voldoet aan de milieuregels die in 2020 wereldwijd van kracht worden en de nog strengere eisen die op de Noordzee en de Oostzee gelden.

Anders dan baggerschip

Het onderscheidt zich bovendien van een conventioneel baggerschip doordat het olie uit het water kan verwijderen. Daartoe is het uitgerust met twee uitklapbare ‘armen’. Doordat het schip de snelheid van een speedboot haalt, kan het snel naar een plek varen waar zich een olielekkage voordoet.

Van der Kamp gaat zijn nieuwe aanwinst inzetten in de havens van Rotterdam, Hamburg en de Eemshaven. ,,Dit zijn gebieden waar aandacht voor het milieu uitermate belangrijk is. Steeds cleaner werken is voor ons een duidelijke aansporing om nu in LNG te investeren”, zegt directeur Arie Faasse van het baggerbedrijf.

Geen toeval

Dat de noordelijke bedrijven zich op de techniek van LNG hebben gestort is niet toevallig. Vier jaar geleden gaf het Rijk de Rotterdamse regio en Noord-Nederland opdracht in ons land het gebruik van LNG als brandstof voor de scheepvaart en het wegtransport te stimuleren. Bij de werven langs het Winschoterdiep zijn al enkele schepen met LNG-aandrijving te water gelaten, maar die waren beduidend minder geavanceerd en complex dan de Ecodelta.

De samenwerkende bedrijven zeggen met Energy Valley, TechnologieCentrum Noord-Nederland, Energy Academy Europe, Energy College, Noorderpoort en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden op het gebied van LNG een kennisvoorsprong te hebben opgebouwd waarmee het Noorden de concurrentie te snel af kan zijn.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer