Noorderzijlvest vervangt bruggen duurzaam en circulair

17 apr 2019Nieuws

Waterschap Noorderzijlvest start met de voorbereiding en uitvoering van het vervangen van 17 bruggen. Vorig jaar zijn de voorbereidingen voor de eerste vier vervangingen al van start gegaan. In totaal staan er tot 2023 dus 21 bruggen voor vervanging op het programma van het waterschap.

Het waterschap vervangt de bruggen omdat de staat van onderhoud slecht is. Noorderzijlvest zet met deze klus naast veiligheid in op duurzame en circulaire vervanging. Het waterschap heeft de begeleiding van deze opdracht inmiddels kunnen gunnen aan ingenieursbureau RoyalHaskoning/DHV.

Er wordt elk jaar een cluster van een aantal bruggen tegelijk aangepakt. Waterschap, ingenieursbureau en de nog teselecteren aannemer vormen samen een bouwteam waarin de opgave inclusief de duurzame en circulaire ambitie concreter wordt. De duurzame aspecten kunnen bijvoorbeeld zitten in eventueel hergebruik van materiaal, minder transport tijdens de bouw of makkelijkermodulair bouwen.

Dit jaar is een start gemaakt met de voorbereiding voor de aanpak van het volgende cluster bruggen: Zwijntil (’t Zand), Dieftil (Oosterwijtwerd), Oosterwijtwerdertil (Oosterwijtwerd), Munstertil (Winsum) en Wehesterbrug (Warfhuizen).

Volgens de Wegenwet is een brug een onderdeel van een weg. Beheer en onderhoud van de wegen waarin deze bruggen liggen, horen bij de gemeente. Het waterschap neemt met deze operatie haar verantwoordelijkheid in het borgen van de veiligheid en een goede staat van onderhoud van bruggen die nu nog in haar beheer zijn. Het waterschap is in gesprek met de betrokken gemeenten om beheer en onderhoud op termijn over te dragen.

Meer nieuws in deze categorie

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG)...

Lees meer