Onrust over hoogspanningskabel tussen Eemshaven en Vierverlaten

31 jan 2016Nieuws

 Buurtvereniging Westerdijkshorn in Bedum blijft ongerust over de nieuwe 380 KV hoogspanningskabel tussen Eemshaven en Vierverlaten. Immers: er komt een ‘onnodig lang hekwerk’ door het open Groninger land.

Een onnodig lang hekwerk van masten en draden van de nieuwe zogeheten Noordwest 380 KV-verbinding, dat meanderend het open Groninger landschap doorsnijdt, is een te grote aantasting van het relatief gave meeden- en wierdengebied tussen Bedum en Middag-Humsterland.

De gemeenteraad van Loppersum gaf vorige week een klap op het voorlopig plan voor die verbinding en ook B en W van Bedum zijn van zinnens akkoord te gaan. Fons van Wanroij meldt namens buurtvereniging Westerdijkshorn in een brief aan college en raad echter dat bewoners in het gebied onrustig worden: TenneT schetst de toekomstige werkelijkheid mooier dan het is.

Zestig meter hoge masten

Het energiebedrijf wil bijvoorbeeld, aldus de brief, op steenworp afstand van een monumentale molen en een toplocatie van Stichting Groninger Kerken in Wetsinge twee masten plaatsen. Die zijn niet alleen meer dan zestig meter hoog, ook in de breedte enorm: de bijna 3 meter dikke palen komen zevenentwintig meter van elkaar.

De nieuwe 380 KV-verbinding is nodig omdat de Eemshaven één van de belangrijkste locaties voor elektriciteitsproductie in Nederland is en een schakelpunt in Noord-Europa. Het gebruikt neemt de komende jaren alleen maar toe, mede door de aanleg van windparken op zee.

Het ontwerp gaat deze zomer de inspraak in. De aanleg zou in de tweede helft van 2017 moeten beginnen. De nieuwe verbinding kan dan in 2019 gereed zijn.

Gevoel van onmacht

De bewoners spraken hun zorgen in 2009 ook al uit en lieten, in samenwerking met LTO en provincie, aanvullend onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheid van een ondergrondse verbinding. Ook de raad van Bedum stond erachter. Maar daar is, aldus verbijsterde inwoners, tot dusver niets mee gedaan. De brandbrief is bedoeld als wake-up call, omdat de meeste mensen in het gebied geen idee hebben wat hun boven het hoofd hangt.

TenneT kijkt, naast de voorwaarde van leveringszekerheid, ook naar het voorkomen van magnetische straling nabij woningen en acceptatie van omwonenden. Van die acceptatie is, ondanks dat de huidige 220 KV-verbinding verdwijnt, volgens Westerdijkshorn echter geen sprake:

‘Of het nou om gas gaat of om elektriciteit, veel Groningers hebben de indruk dat ze geen enkele invloed hebben op wat het ministerie van EZ in hun leefomgeving aanricht. Er is een algemeen gevoel van onmacht. Het leefgebied is een beefgebied geworden en nu wordt er binnenkort ook nog eens een enorm hekwerk aangelegd.’

Veel vragen

Van Wanroij cum suis voeren aan dat het opruimen van de oude leiding TenneT en EZ niet van de verplichting ontslaat onderzoek naar hoe het karakteristieke landschap kan worden behouden.

TenneT houdt woensdag in de commissie van Bedum een presentatie en ook Westerdijkshorn zal dat doen. Daarnaast vragen de bewoners zich af waarom behoud van het landschap niet uitgangspunt was bij het vaststellen van het zoekgebied, waarom de lijn straks met een grote onlogische bocht en extra bochtjes door de streek gaat en waarom een deel niet onder de grond kan.

Een woordvoerder van TenneT bevestigt dat, zoals verwoordt in het raadsvoorstel voor Bedum, gebruik wordt gemaakt van nieuwe zogeheten bipole masten met een kleiner magneetveld en minder straling dan de huidige verbinding. Het beslag op de ruimte zou kleiner zijn en de masten minder zichtbaar.

Geen grote ruimtelijke knelpunten

Daarbij liggen in het gebied geen grote woonkernen. Het tracé loopt van Eemsmond, Delfzijl, Loppersum, Bedum, Winsum, Zuidhorn tot aan Groningen. Waar mogelijk wordt de bestaande 220 kV-verbinding wordt gevolgd.

Ondergronds bekabelen is volgens TenneT niet mogelijk voor grotere afstanden. De benodigde honderd procent leveringszekerheid kan niet gegarandeerd worden. De kosten zijn bovendien minstens twee keer zo hoog.Het energiebedrijf meent dat er geen grote ruimtelijke knelpunten zijn in het traject. Zo worden Ter Laan, Westerdijkshorn en het complex van FrieslandCampina Domo ontzien door het verleggen van de nieuwe 380 kV-verbinding ruim ten noorden van beide locaties. Ook het aantal ‘belaste’ woningen daalt in de gemeente Bedum van 23 naar 2.

Bron: dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

Klaar om commercieel gas te geven!

De voorbereiding was lang, gedegen en soms behoorlijk intensief. Maar afgelopen mei ging op industriegebied Oosterhorn-Zuid in Delfzijl dan eindelijk de eerste paal de grond in. Het was het startsein voor de bouw van een flagship fabriek van het Britse...

Lees meer