Opslagbedrijf wil restwarmte Akzonobel gebruiken

27 aug 2018Nieuws

 

Contitank, een opslagbedrijf voor plantaardige en dierlijke oliën en vetten, wil een pijpleiding aanleggen naar het Chemie Park Delfzijl. Hierdoor kan gebruik worden gemaakt van restwarmte van Akzonobel.

Het Delfzijlse Contitank werkt samen met Groningen Seaports aan de nieuwe ondergrondse infrastructuur. De bedrijven willen eind van het jaar de financiering rond hebben en de planning is om na de zomer in 2019 operationeel te zijn.

Met de restwarmte van Akzonobel kan Contitank haar leidingen en tanks verwarmen zodat producten niet stollen. Bob Houtenbos, commercieel directeur Contitank: ‘We kunnen onze stoommachine uitzetten en van het aardgas af om zo CO2-neutraal te worden.’

Productie-uitbreiding

De pijpleiding is ook een rechtstreekse verbinding tussen het opslagbedrijf en de bedrijven op het Chemie Park. Via de leiding kunnen producten van en naar andere bedrijven worden getransporteerd, waardoor geen vrachtwagens meer nodig zijn.

Contitank investeert daarnaast voor miljoenen in productie-uitbreiding. De productiecapaciteit gaat van 26.000 ton naar circa 40.000 ton per jaar. In eerste instantie worden vier nieuwe opslagtanks van 28 meter hoog en een diameter van 6,5 meter geleverd. Deze zijn vorige week op transport naar Delfzijl gegaan. Eind september komen er nog drie bij. Afhankelijk van de markt, worden later nog meer tanks bijgeplaatst.

Bron: Utilities.nl

Meer nieuws in deze categorie