Parcom stapt vol in bouwer Jan Snel

29 mei 2016Nieuws

Investeringsmaatschappij Parcom Capital neemt een meerderheidsbelang in bouwer Jan Snel, leverancier van semi-permanente huisvesting. Met hulp van de Nederlandse private-equity-investeerder wil het familiebedrijf uit het Utrechtse Montfoort de stap naar het buitenland maken.

Jan Snel krijgt al veel orders uit het buitenland, maar wil dit jaar ook nog eigen vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland openen. Ceo Harry van Zandwijk: ‘Het concept van modulair bouwen slaat aan in het buitenland. Dan moet je daar ook gevestigd zijn. Met de steun van Parcom kunnen we die stap maken. Het is een extra impuls om onze groeistrategie uit te voeren.’

Het snelgroeiende Jan Snel claimt in Nederland marktleider te zijn op het gebied van flexibel en modulair bouwen. De ambitie is om dat ook in Europa te worden. Bij het concept van modulair bouwen worden units in een werkplaats of fabriek gebouwd en vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet. ‘Het is lego voor grote mensen’, zegt Van Zandwijk. Deze vorm van huisvesting kan zowel een tijdelijk als permanent karakter krijgen.

 

Snelle groei

Het familiebedrijf uit Montfoort maakt een snelle groei door In 2014 behaalde de bouwer nog een omzet van €75 mln, maar vorig jaar was die al gestegen naar €120 mln. Ook dit jaar zet die trend door. ‘En we zijn ook zeer winstgevend’, zegt Van Zandwijk, zonder verder op details in te gaan. In 2014 bedroeg de nettowinst €2,4 mln. Bij het bedrijf werken circa 275 mensen.

Van Zandwijk en zijn vrouw Jacqueline van Zandwijk, de dochter van oprichter Jan Snel, waren tot nu toe de enige aandeelhouders. Nu Parcom aan boord komt, houdt het echtpaar een groot belang in het bedrijf, maar Parcom krijgt een meerderheidsbelang. Hoe de aandelenverhouding precies gaat worden, moet nog worden vastgelegd, zegt Van Zandwijk.

 

Studentenhuisvesting

Opdrachtgevers van Jan Snel zijn energiebedrijven als Statoil, Eon en Shell (accommodaties voor medewerkers op olieplatforms), zorg- en onderwijsinstellingen, hotels en organisatoren van sportevenementen. De afgelopen jaren boekte Jan Snel enkele grote orders voor studentenhuisvesting, terwijl het familiebedrijf ook onderkomens bouwde voor asielzoekers en vluchtelingen in Nederland, België en Duitsland.

 

 

Turkije en Irak

Orders kwamen er ook uit landen als de Verenigde Staten, Canada en Nigeria, terwijl het bedrijf ook lonkt naar woningbouwprojecten in Turkije en Irak. In vrijwel alle gevallen ontwerpt, bouwt, transporteert en plaatst Jan Snel de eenheden, voor korte of lange tijd, zowel voor koop, huur als lease.

Gijs Vuursteen, partner bij Parcom Capital, zegt veel vertrouwen te hebben in het Utrechtse familiebedrijf, dat inmiddels 55 jaar op het gebied van semi-permanente huisvesting actief is. ‘Tijdelijke huisvesting krijgt ook in het buitenland steeds meer voet aan de grond. Buitenlandse opdrachtgevers zien de voordelen en snelheid waarmee Jan Snel tijdelijke huisvestingprojecten kan realiseren.’

 

Aandelenbelangen

Parcom is inmiddels een bekende naam in het Nederlandse bedrijfsleven. Zo heeft de investeerder belangen in bedrijven als TenCate, Bakkersland, Imtech Marine, Gusto (offshore), Main Energie, Royal Huisman en Univar (chemie).

 

Meer nieuws in deze categorie